Yıldırım’ın 1 günü havada geçti

Muğla ve Aydın’da Cumartesi ve Pazar günleri çıkan orman yangınlarında yer ekiplerini havadan sürekli koordine eden Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, iki günde 6 saat uyuduğunu söylerken, rüyasında kafasının üzerinde...

Yıldırım’ın 1 günü havada geçti

Muğla ve Aydın’da Cumartesi ve Pazar günleri çıkan orman yangınlarında yer ekiplerini havadan sürekli koordine eden Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, iki günde 6 saat uyuduğunu söylerken, rüyasında kafasının üzerinde dönen helikopter pervanesi görmeye başladığını söyledi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanı Aydın ve Muğla’da iki gün içinde farklı noktalarda çıkan orman yangınlarında toplam 460 hektarlık alanın yandığını belirten Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, 18 farklı noktada ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlarda özellikle Nazilli ve Milas’ın Fesleğen köylerinde çok riskli bir sürecin hatasız atlatıldığını söyledi. Cuma gününden itibaren Aydın’ın Nazilli, Söke ve Germencik ilçelerinde çıkan orman yangınlarında 230 hektar ormanlık, 100 hektar da tarım arazisinin zarar gördüğünü belirtti.

Milas Ören beldesinde çıkan orman yangınının tedbirsizlik sonucu çıktığı ortaya çıkarken, yangına enerji nakil hattı dibinde ağaç kesimi yapılması ve ağacın enerji nakil hattını koparması sonucu çıktığı öğrenildi. Ören beldesindeki orman yangınında 70 hektar orman ve 30 hektar da tarım arazisi yangını belirten Yıldırım, “İhmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan yangın, şiddetli rüzgârın etkisi ve arazinin de sarp olması nedeniyle Pazar günü öğlen saatlerinde kontrol altına alındı. Aynı gün içerisinde Bodrum, Fethiye, Datça, Kavaklıdere ve Muğla’da çıkan yangınlarda ise 30 hektarlık ormanlık alan zarar gördü” dedi.

Cumartesi ve Pazar uyarısı

Türkiye genelindeki orman yangınlarının genellikle Cumartesi ve Pazar günleri çıkmasının nedenini araştırdıklarını belirten Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, yangınların çıkış nedeninin yüzde 90 insan kaynaklı olduğunu söyledi. Yıldırım, “Çıkan yangınlar ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Bölgemizde hava sıcaklığı ve nispi rutubetin yüzde 30’un altında ve 15 gün boyunca etkili rüzgâr olacak. Tüm vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı fahri orman müfettişi davranmasını arzu ediyoruz. Yangına sebebiyet verecek fiillere karşı, diğer vatandaşlarımız uyarmalılar. Yangın çıktığı an bize haber verirlerse anında müdahale etme şansımız yüksek olur. Ne kadar teknolojik alt yapıya sahip olsak ta ancak dumanı gördüğümüzde müdahale edebiliyoruz. Yangını başlangıç aşamasında yakalamak en büyük etkenimiz” dedi.

26 saat helikopterde geçti

Muğla ve Aydın’daki orman yangınları nedeniyle Cumartesi ve Pazar günleri helikopter ile sürekli havada kalmak zorunda olduğunu belirten Yıldırım, “Cumartesi ve Pazar günleri çok yoğun bir yangın mesaisi yaşadık. Başta Bölge Müdür yardımcılarımız, mühendislerimiz ve fedakârca görevlerini yerine getirmeye çalışan alev savaşçısı orman işçilerimize teşekkür etmek istiyorum. İki günlük süreçte yer ekiplerinin koordine edilmesi için günlük 13 saatim, 48 saatte de 26 saatim helikopterde geçti” dedi.

İki gün boyunca sadece 6 saat uyku uyuyabildiğini belirten Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, “Sorumluluk bölgemiz Aydın ve Muğla’daki orman yangınlarında Aydın’ın Nazilli ve Muğla’nın Datça ilçelerinde yangınlarda görev alan ekiplerimizi gün boyunca havadan yönlendirdik. Gece geç saatlere kadar yer ekipleri ile birlikte yangının söndürülmesi için çalıştık. İki günde 6 saat uyudum. Uykumda kafamın üzerinde dönen helikopter pervanesi rüyası görmeye başladım” dedi.

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.