Yetişkin ve yavru Carettalar denizde buluştu

Ortaca ilçesi Dalyan Beldesi İztuzu plajında bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi)'de tedavisi yapılan 3 Caretta Caretta türü deniz kaplumbağasının yanı sıra, uydu izleme cihazı takılan 2 Deniz Kaplumbağası...

Yetişkin ve yavru Carettalar denizde buluştu

Ortaca ilçesi Dalyan Beldesi İztuzu plajında bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi)'de tedavisi yapılan 3 Caretta Caretta türü deniz kaplumbağasının yanı sıra, uydu izleme cihazı takılan 2 Deniz Kaplumbağası ve 1 gün önce yumurtadan çıkan ancak denize gitmeyen 5 yavru Caretta denize bırakıldı.

İztuzu plajındaki çalışmaya Muğla Valisi Hakan Güvençer, DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi) Sorumlusu ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Muğla Doğa Koruma Müdürü Kamil Uslu, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Rahmi Atılır ile vatandaşlar katıldı.

Merkeze ilk kez gelen Muğla Valisi Hakan Güvençer, Prof.Dr.Yakup Kaska'dan DEKAMER hakkında bilgi aldı ve incelemelede bulundu. Ardından uydu cihazı takılan 2, tedavisi yapılan 3 olmak üzere 5 yetişkin Caretta Caretta ve 1 gün önce yumurtadan çıkan ancak denize gitmeyen 5 yavru caretta denize bırakıldı. Yavru Carettalardan 1 tanesi yine denize gitmeyince merkeze geri götürüldü.

Carettaların denize bırakılmasının ardından bir açıklamada bulunan Muğla Valisi Hakan Güvençer, "Böyle bir ortamda bulunmak beni çok mutlu etti. Hayat ortaklarımız, paydaşlarımız, Allah'ın emanetleri canlıları doğal ortamlarıyla ve özgürlükleriyle buluşturduk. Bu çok güzel bir duygu. Ancak şunu ifade etmek istiyorum. Bu ortamda bulunup muhteşem buluşmadan etkilenmeyecek insan yoktur. Bizler Türk milleti olarak doğaya ve kendine saygılı insanlar olarak, büyük haz alırız, almışızdır. Ancak devlet olmak çok farklı bir şey. Pek çok farklı kriterin yanı sıra Ttürkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarında bir Türk vatandaşı ve profesörün önderliğinde, devletin pek çok kolunun ortaklığıyla bu sahilde, bu hassasiyete el verip gönül verip, bir kurumsallaşmaya giden, sahillerde deniz kaplumbağaların rehabilitasyonunu yapan, yaralarını saran böyle bir yapıyı oluşturan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir Valisi olarak özellikle gurur duyuyorum. Ayrıca her geçen gün, hem tedavi ettiğimiz kaplumbağa sayısı hemde denizle buluşturduğumuz kaplumbağa sayısı artacak. Bu güne kadar çok da uygun olmayan koşullarda çalışan fedakar akademisyen arkadaşlarımızın, çok daha uygun ortamlarda çalışabilmesi için de, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakalığımızın özel ilgisi ve desteğiyle inşallah, merkezimiz çok daha modern, imkanları geniş bir yapıya ve tesise kavuşacak" dedi.

90 yaralı kaplumbağa tedavi edildi

Prof.Dr.Yakup Kaska ise, "DEKAMER yapmış olduğu çalışmalarla hem Türkiye'de hem de uluslararası alanlarda isim yapmaya başladı. Bu günde bu kumsalda yuva yapan iki kaplumbağaya uydu cihazı takarak denize gönderdik. Gün gün bunların Akdeniz'de nerelere göç edeceğini bilgi olarak maillerimize alabileceğiz. Web sayfasını giren herkes bu kaplumbağaların nerelerde dolaştığını görebilecek. Rehabilitasyon merkezi esas itibariyle buraya gelen yaralı kaplumbağaların bakımlarını yaptıktan sonra, iyileşenleri tekrar doğal ortamına gönderiyor. Şu ana kadar merkezimize 90'ın üzerinde yaralı kaplumbağa geldi. Yıllık ortalama 20 yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Merkezimizin burada olmasından dolayı buraya gelen yaralı kaplumbağaların büyük çoğunluğu Muğla'dan geliyor. Ardından Antalya, Mersin, Aydın ve İzmir'den yaralı kaplumbağalar geliyor" dedi.

İztuzu'na kaplumbağa görünümlü yeni bir bakım merkezi kurulacağını belirten Prof.Dr.Yakup Kaska, " Yeni yaılacak olan bakım merkezi dışarıdan kaplumbağa görünümlü olacak. Ağzından girildiği zaman içeride labratuvarlarımız, araştırma ofislerimiz, bakım havuzlarımız modern bir şekilde yerleştirilecek. Çok tarif etmeye gerek yok, inşallah yapıldığı zaman içerisinde gereken bilgiyi veririz. 2014'te inşallah bu aylarda hizmete açılacak" şeklinde konuştu.

Bodrum Belediyesi denizde saha kurdu

Haber Merkezi

Spora ve sporcuya her zaman destek veren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bir ilke daha imza attı ve Türkiye’de ilk defa denizde su topu sahası kurdu.

Uzun yıllar Sutopu Milli Takımı’nda oynayan Edip Emre Usluve Fatih Pehlivanoğlu tarafından geçen yıl kurulan Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü antrenmanlarını kış aylarında Binnaz Karakaya Spor Tesisleri Yüzme Havuzu’nda yaptı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un desteği ile gerçekleşen bu antrenmanlar yaz aylarında denizde yapılıyor. Başkan Mehmet Kocadon tarafından Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü’ne tahsis edilen Mendirek’teki sahanın açılışı yine Başkan Kocadon tarafından yapıldı.

Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü sporcularıyla birlikte bir gösteri maçı yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum’da sporu çeşitlendirmek istediklerini belirterek, “Bunlardan biri de sutopu. Yeni kurulan Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü’ne Bodrum Belediyesi olarak desteğimizi verdik ve bu saha kuruldu. Çocuklarımız burada hem spor yapacaklar hem de sutopunu Bodrum’da geliştirecekler. İnanıyorum ki birçok yarışmada Bodrum’u başarıyla temsil edecekler. Ben de her zaman olduğu gibigençleri spora teşvik için yine buradayım. Spor benim yaşam tarzım. Şuna inanıyorum, ilerde savaşlar topla tüfekle değil sağlıkla olacak. Bizlerin de en büyük görevi sağlıklı nesiller yetiştirmek olacaktır. Onun için de her zaman sporun yanında olmaya devam edeceğim. Birçok beldemizin yelken kulüpleri var ama bu yeterli değil. Bunu daha çok yaygınlaştırmalıyız ama sadece yelkende değil su sporları branşlarının tümünde. Mümkün olduğu kadar Bodrum gençliğini spora teşvik etmemiz, yönlendirmemiz lazım” dedi.

Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü kurucularından Edip Emre Uslu da, “Ülkemizde bir ilk olarak denizde sutopu saha projesi Bodrum Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kocadon’un desteğiyle hayata geçmiştir. Su Topu Federasyonu bu saha ile çok ilgilendi hatta bunu diğer kulüplere örnek alarak gösterdi. Başkanımız, destekleriyle kulübümüze tahsis ettiği sahayı ziyaret edip hem açılışını yaptılar hem de evlatlarımız ile sutopu oynadılar. Biz Bodrum Yarımada Su Sporları Kulübü olarak Başkanımıza sutopuna vermiş oldukları destekten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Kulübümüzde 40 tane sporcumuz var. 5 Ağustos’tan başlayarak Küçükler, Minikler, Ümitler, Gençler ve A takımı olarak her yaş gurubunda açık kümede mücadeleye başlayacağız” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 74 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.