Yeşil Gübreleme İle topraklar korunacak

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün İyi Tarım Uygulamaları Projeleri kapsamında yapılan yeşil gübreleme çalışmalarının tarla günleri gerçekleştirildi. Dalaman tarım işletmesinde tarlaya, Milas Şenköy’de...

Yeşil Gübreleme İle topraklar korunacak

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün İyi Tarım Uygulamaları Projeleri kapsamında yapılan yeşil gübreleme çalışmalarının tarla günleri gerçekleştirildi. Dalaman tarım işletmesinde tarlaya, Milas Şenköy’de organik zeytinliklerde ve Köyceğiz Döğüşbelen’de portakal bahçelerinde yapılan yeşil gübreleme uygulamaları tarlalarda uygulamalı olarak çiftçilere gösterildi.

İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç Muğla genelinde 2012 yılından beri artarak devam eden yeşil gübreleme çalışmalarının 2015 yılında ÇATAK (Çevresel Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması) projesi ile hız kazandığını ifade etti. 2015 yılında başlayan ÇATAK projesi ile yeşil gübreleme yapan çiftçilere  dekarda 135 TL destekleme yapıldığını ifadelerine ekledi. Sevinç, 2015 yılında il genelinde 12 ton Fiğ, 5.6 ton Bakla tohumluğu dağıtılarak 2 bin 500 dekar yeşil gübreleme çalışması yapıldığını, şimdi ise Bakla ve fiğlerin gelişimini tamamlayarak toprağa karıştırılma zamanının geldiğini sözlerine ekledi.

İl Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Hakan Çağatay Başaran, çiftçilere çalışmalar hakkında bilgi verirken, bitkiler için en önemli minerallerden biri olan azotu sağlamanın ve topraklarımızın yapısını iyileştirmenin en etkili yollarından biri yeşil gübreleme olduğunu ifade etti.

Ziraat Mühendisi Başaran; “Gelişmesini büyük ölçüde tamamlamış bitkilerin yeşil iken sürülerek toprağa karıştırılmasına yeşil gübreleme, bu amaçla kullanılan bitkilere yeşil gübre bitkileri denilmektedir. Yeşil gübre bitkisi olarak en çok yonca, fiğ, bakla ekilmekle beraber baklagillerden çayır üçgülü, soya fasulyesi, yem bezelyesi, yem börülcesi, buğdaygillerden de çavdar, yulaf, arpa, darı, buğday, çim, sudan otu, silajlık mısır ve diğer familyalardan hardal, kolza, turp, haşhaş, aspir, şalgam, karabuğday sade veya karışım olarak kullanılmaktadır” dedi.

İl Müdürlüğü personeli Tekniker Ünal Yılmaz da  yeşil gübrelemenin faydalarına değindi. Yılmaz; “Yeşil gübreleme toprağa organik madde ve azot sağlar. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının düzelmesine yardımcı olur. Toprakta humus birikimi sağlar. Mikrobiyal faaliyetleri artırarak toprağın biyolojik özelliklerinin düzelmesine yardımcı olur. Organik maddenin ayrışmasını ve humusun parçalanmasını hızlandırır. Topraktaki hava ve su sirkülasyonunu düzenler. Besin maddelerini toprağın üst katmanlarına taşır. Toprağın daha kolay ısınmasını sağlar. Toprakta kaymak tabakası oluşumu önler. Toprağın çabuk tava gelmesini ve uzun süre tavda kalmasını sağlar. Meyilli arazilerde erozyonu önler. Toprak tuzlanmasının azalmasına neden olur. Bitkilerin köklerinin daha iyi gelişmesini sağlar ve dondan zarar görmesini engeller. PH’ı yüksek topraklarda PH değerini düşürür. Kendinden sonra ekilen bitki için erkencilik sağlar. Kendinden sonra ekilen bitkinin veriminde yüzde 20-100 oranında artış sağlar. Zeytinliklerde ve meyve bahçelerinde verim ve kalite artışı sağlar. Mineral gübre kullanımını azaltır” diye konuştu.

İyi havalanan tınlı kumlu bir toprakta yeşil gübre ile sağlanacak N (azot) miktarının 10 kg ile 30 kg arasında değiştiğini ifadelerine ekledi.

Çiftçiler,  yeşil gübrelemeden memnun kaldıklarını ifade ederek tarla günlerine yoğun ilginin olduğu gözlendi.

Bu haber toplam 173 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.