Yeni sistem derebeylik sistemi

CHP Muğla İl Başkanlığı’nca düzenlenen “Türkiye Nereye Gidiyor” konulu panel geçtiğimiz Cumartesi günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.Panele, CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk,...

Yeni sistem derebeylik sistemi

CHP Muğla İl Başkanlığı’nca düzenlenen “Türkiye Nereye Gidiyor” konulu panel geçtiğimiz Cumartesi günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele, CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, Merkez ilçe Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla eski milletvekillerinden Fikret Uzunhasan, İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Bayır Belediye Başkanı Cumhur Çoban, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş, İl Genel Meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve partililer katıldı.

Panele konuşmacıları ise, olarak İçişleri eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’dü.

Panelin ilk konuşmacısı Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün oldu. Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir rota değiştirdiğini ve büyük planın parçası olmaya adım adım ilerlediğini belirten Başkan Gürün, bu gidişatı çok fazla müdahale edemeden izlediklerini belirtti.

Yerel yönetimlerde son yapılan değişikliğin büyükşehir değil, bütünşehir olduğunu ifade eden Gürün, “13 ilaveyle 29 bütünşehir var. 29 ilde İl Özel İdareleri kaldırıldı. Geri kalan 52 il ise başka türlü yönetiliyor. 29 ilde köy, belde, özel idare yok, ilçe ve büyükşehir var ama 52 ilde ilçeler, köyler, özel idare var. Beldelerin bazıları kapatıldı. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bin 582 belediye kimsenin fikri alınmadan lağvedildi. Sadece belde olmaları gözönüne alınarak lağvediliyor. Bunların  arasında tarihi dokuya sahip yörelerimiz var ama belde dendiği için tümden kaldırılan yerlerimiz var. Köyleri kaldırdığımızda da kültürel yapı açısından sıkıntı yaşayacağız. Köyleri köy olmaktan çıkarıp mahalle ve kentli yapıyorsunuz. Bunun adına da hafıza silmek denir. Bu il ve ilçelere göçü arttırmak demektir. 16 bin 082 köyü bu şekilde kapatıyoruz. 52 ilde de bu olacak, köy diye bir şey kalmayacak. Yasanın hazırlanış biçimi kapalı kapılar ardında, hatta kendi milletvekillerinin bile bilmediği bir süreçte AKP genel merkezinde hazırlandı. Kimseyle tartışmadan yapıldı. Ortada bir acelecilik var.  Hükümetin bu yasayı çıkartmakla amacı; yerel eyalet sürecine gidebilecekleri bir ortam yaratmaktır. Büyükşehir yasası farklı bir projenin bir parçası olarak öngörüldü. Güneydoğu’daki terör olayları nedeniyle bu farklı projeyi yürütemediler. Şu anda iktidarın kurguladığı şekilde çıkarılamadı. Bu durumda yasa, Muğla’da ve diğer bölgelerde artı değer getirebilecektir.  Bu gücü halk için kullanabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Daha sonra konuşan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Gürün’ün konuşmasına ilave olarak büyükşehir yasasıyla ilgili başladığı konuşmasında, “Bu düzenleme Ankara’daki sultana göbekten bağlı 29 derebeyi sistemidir” dedi.

Kademeli belediyecilik anlayanın Muğla için uygun olacağını ancak olmadığını belirten Aldan, “Hizmet alamayanlar, hizmetin geldiği yere giderler. Yani göç gelir. Kentlere yapılan göçler, kentin gelişmesi değil, kentin şişmesi demektir. Sosyal, sosyolojik, ekonomik ve kültürel aymazlıklar yaşanacaktır.” Dedi.

Hükümet politikalarına da değinen Ömer Süha Aldan, İktidarın ikinci amacının partili devlet başkanlığı sistemi olduğuna dikkat çekti. Aldan, “Bu amaçla AKP, Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında seçime girecekti. Yüzde 50’nin üzerinde oy alırsa Çankaya’ya gidecekti. Parti de erozyona uğramayacaktı. Devlet başkanlığı güçlü parlamentoların olduğu yerlerde anlamlıdır. Güçlü bir parlamento devlet başkanının denetim görevine haizdir. Bizim gibi tek adamın ağzına bakan bir sistem totaliter yapıyı beraberinde getirir. Türkiye’nin sistemi devlet başkanlığı sistemine asla uygun değildir. Meclis’teki iktidar milletvekillerinin hiçbirinin birşeyle ilgisi yoktur, sadece oylama için önlerindeki düğmeye basarlar. TBMM’deki milletvekillerinin çoğu parmak kaldırma araçlarıdır. Böyle bir ortamda bu  sistem bize uygun değildir” dedi.

Panelde konuşan İçişleri eski Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Muğla’yı medeniyete yürüyen insanların yönettiğini belirterek Muğla Belediyesi’ne öncelikle panelin düzenlendiği modern salonu inşa ettiği için teşekkür etti. Güneş. “Bizim olduğumuz yerelde de bu tip salonlar, yollar, kültür, bilim, laiklik, çağdaşlık ve medeniyet olmalı. Biz özel bir siyasi yapıyız. CHP’lilik bir üyelik kaydı değil, bir kimlik, bir kişilik, bir insanlıktır. CHP’li her yerde farklıdır. Bu niteliğimizi yükseltmeliyiz. Bizi 90 yıldır ayakta tutan bu niteliğimizdir. Nerde diğer partiler. ANAP’lar, Doğru Yollar ve diğerleri. Onlar parti değillerdi, onlar iktidar otlağındakilerdi. Şimdikilerde aynı ama CHP siyasi bir kurum, devrimci, ilerici, Atatürk’ün çizgisinde yürüyen bir parti. Biz aydınlanma devriminin siyasal örgütü olarak kurulmuş bir partiyiz. Örgütlenmiş ideolojidir siyasi parti. Türkiye’deki bu bilimsel tanıma uyan tek parti biziz. Örgütü var, ideolojisi var. Bu nedenle 90 yıldır ayaktayız” dedi.

Bugünkü iktidarın ideolojisinin olmadığını kaydeden Güneş, “Bunların ne oldukları hala belli değil. Siyasi parti değiller. Bir karşı devrim örgütü ama bunu söyleyemiyorlar. Anayasa Mahkemesi bunlara ‘laiklik eylem ve söylemlerine odaklık’ ettiler diye kapatıyordu sonra para cezası verdiler kısacası bunlara kıyak çekildi. Bunların laiklik ve demokrasiye karşı sabıkaları var. Bu karşı devrim örgütü bugün ülkeyi yönetiyor. Tem amaçları var; Cumhuriyet öncesine dönmek. Cumhuriyetin kazanımlarının tümünü inkar etmek. Atatürk ve Cumhuriyete hizmet etmişlerin emeklerine ihanet etmek. Bunların sabıkaları var” dedi.

Türkiye hariç parti devleti diye bir devletin olmadığına işaret eden Hasan Fehmi Güneş, “Parti idareye hakimdir. Yani valiler, kaymakamlar partinin emrindedir. Büyükşehir uygulamasını da tüm yöneticileri kendinden yapmak için getiriyor. Büyükşehir belediye başkanın onun partisinden değilse yatırımlara engel olacaktır. Teslim almaya çalışıyor. Terfi, sicil gibi unsurlar artık parti yöneticilerinin gözüne girmekten geçiyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.