Yeni Aylan’lar Olmasın

Yaz aylarının gelmesi ve Ege denizinde dalgaların azalmasıyla umuda yolculuğun geçiş noktalarından olan Muğla sahillerine göçmen akını başladı. Çoğu zaman Ege’nin soğuk sularında batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan,...

Yeni Aylan’lar Olmasın

Yaz aylarının gelmesi ve Ege denizinde dalgaların azalmasıyla umuda yolculuğun geçiş noktalarından olan Muğla sahillerine göçmen akını başladı. Çoğu zaman Ege’nin soğuk sularında batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan, Yunan Sahil Güvenlik tarafından botları delinen ölüme itilen göçmenler umuda yolculuktan vazgeçmiyor.

***

Bodrum’da kıyıya vuran minik bedeniyle göçmenlerin yaşadığı dramın sembolü haline gelen Alan bebeğin ölümünün üzerinden neredeyse 7 yıl geçti.  Yürekleri dağlayan olayın ardından basına ve kamuoyuna adı "Aylan bebek" olarak yansıyan Suriyeli çocuğun acısı tazeliğini korusa da umuda yolculuktan da vazgeçmiyorlar. Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip Muğla’da ise birçok koydan Yunanistan’a geçmeye çalışan yüzlerce göçmen yakalanıyor. Bölgede Jandarma ve Emniyet güçlerinin yaptığı çalışmalarla yakalanan göçmenler bir yanda Sahil Güvenlik ekiplerince yakalananlar bir tarafta. Her birinin aslında benzer hayat hikayeleri var.

***

Ülkesinde savaş yada farklı sorunlar nedeniyle ekonomik olarak yaşam şansı kalmadığını düşünenler kilometrelerce uzakta Muğla sahillerine gelerek Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde sadece Muğla’da yakalanan göçmen sayısı 393 oldu.  Bodrum ilçesi açıklarında, yüzerek yurt dışına geçmeye çalışan 2 düzensiz göçmen yakalandı. Fethiye ilçesi açıklarında sürüklenen lastik bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, ilçe açıklarında lastik botta düzensiz göçmenler olduğu bilgisi üzerine bölgeye hareket etti. Göçmen kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüren Fethiye İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Katrancı Koyu'nda bir grup göçmenin olduğu istihbaratına ulaştı. Jandarma ekipleri tarafından ormanlık alanda bugün 119'u Afgan, 18'i İran, 9 Suriye, 93'ü Bangladeşli 239 kaçan göçmen ve 1 Türk şüpheli yakalandı.

***

Daha Haziran’ın ilk haftasında ulaşılan 393 sayısı yaz aylarında Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin fazla mesai yapacaklarına işaret gibi. Umarım geçişleri engellenir denize açılmadan yakalanırlar. Ne zaman denize açılsalar ya Yunan Sahil Güvenlik botlarının motor ve küreklerini alarak ölüme terk ediyor yada dalgalara dayanamayan botlar batmak üzere iken Türk Sahil Güvenlik kurtarıyor. Peki ya kurtalıyamayanlar?

***

Umuda yolculukta yolu tamamlayamadan Ege’nin soğuk sularına düşenler işte onları hatırlamak için her seferinde gözlerimizin önüne Aylan Bebek’in sahile vurmuş cesedi geliyor. Bir anda dünya’nın gündemine gelip ardından da bir anda unuttular. Göçmen politikası konusunda her zaman Türkiye’ye ikiyüzlü davranan Avrupa’dan yine ses yok. Bu sessizlik pek hayra alamet değil. Gelişmeleri bekleyip göreceğiz ama bu sürede olan yine bizim sahil bandımıza olacak.

Bu haber toplam 120 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.