Yazın Midenizi çok yormayın

Şafak TurgutUzmanlar; yaz sıcakları artıkça aşırı yağlı ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiği uyarısında bulunuyor.  Uzmanlar; özellikle fazla yağlı ve sık yemek bazı dengesizliklere yol açabileceğini belirtiyor....

Yazın Midenizi çok yormayın

Şafak Turgut

Uzmanlar; yaz sıcakları artıkça aşırı yağlı ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiği uyarısında bulunuyor.  Uzmanlar; özellikle fazla yağlı ve sık yemek bazı dengesizliklere yol açabileceğini belirtiyor. Muğla Devlet Hastanesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Nezih Tuncay mideyi çok rahatsız edecek şekilde beslenmenin zararlarının özellikle sıcak yaz aylarında daha da riskli olduğunu söyledi.

Tuncay; “Yaz sıcakları arttı. Beslenme şeklinizi değiştirin. Öncelikle bol su için ve asitli içeceklerden uzak durun. Daha sonra ise aşırı yağlı yiyeceklerden sakının. Sık yemek yerine belli aralıklar ile dengeli ve meyve ağırlıklı beslenin”.Dedi.

Vatandaşların özellikli sıcak yaz günlerinde beslenmelerine ve tükettikleri gıdalara daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulayan Tuncay; “Yaz sıcakları artı. İster yetişkin ister yaşlı hatta ister çocuk olsun mutlaka günlük beslenmeyle nasıl önem veriyorsanız bundan sonraki dönemde özellikle aşırı sıcaklarda daha da dikkatli ve önemli davranın. Soğuk içeceklerin yanı sıra günde 2.5 litre su tüketin. Çocuklarınızın kahvaltısına önem verin. Yaşlılar ise belli saatlerde sıcağa çıkmamaya özen göstersinler. Başlıca içecek mutlaka su olsun. Ayrıca aşırı yağlı içeceklerden ve tuzdan uzak durun. Aşırı ve sık yemek tehlikeli. Özellikle belli rahatsızlıklarınız varsa. Tansiyon ve kalp hastası iseniz mutlaka ölçülü yemek yiyin ve stresten uzak durun. Demir ve kan da bir o kadar önemli. Kafeinli içecekleri çok fazla tüketmemeye özen gösterin özellikle yaz sıcaklarında. Kalp sorunu olanlar ve tansiyon hastaları mutlak tuzdan uzak dursun.  Reflü rahatsızlıkları olanlar varsa mutlaka yatmadan önce 1 saat önce yemek yememeye özen göstersinler ve alkolden uzak dursunlar. Hastalıkları çeşitlerine göre sıralamak gerekiyor tabi. Mutlaka belli hastalıkları olanlar doktorlarının tavsiyesine uysunlar ve ilaçlarını zamanında alıp belli kontrollerini ihmal etmesinler.”diye konuştu.

“Mideyi aşırı doldurmak zararlı. Özellikle sıcaklar ile birlikte çok sık yemek metebolizmayı olumsuz etkiliyor. Vücut organlarınıza zarar vermeyin diyen Tuncay; şunları ilave etti:  “Çocuk ve yetişkinlerde mutlaka az yemek yemeli ara öğün meyve ve bol su başta olmak üzere sıvı içekler (kafeinli değil) tercih edilmeli. Az yağlı hatta haşlanmış hafif yiyecekler ve tatlılar tercih edin. Özellikle midede reflü varsa yatmadan önce yemek yemeyin. Az yiyin ve alkol ve sigaradan uzak durun.

Aşırı sıcaklarda tansiyon hastaları günde bir bardak ayran içebilir. Hatta çocuklarınıza bile günlük ayranı tercih edebilirsiniz. Hazır yiyecekler yerine ev yemeklerini tercih edin. Zeytinyağı Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden. Katı yağı önermiyorum.”

HABER : Şafak Turgut

Bu haber toplam 54 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.