YATAĞAN’LI ÜRETİCİYE ALTIN MADALYA

MUSTAFA AKTAŞZeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 14. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri çevrimiçi olarak düzenlenen tören ile verildi.Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 14. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı...

YATAĞAN’LI ÜRETİCİYE ALTIN MADALYA

MUSTAFA AKTAŞ

Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 14. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri çevrimiçi olarak düzenlenen tören ile verildi.

Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 14. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri çevrimiçi olarak düzenlenen tören ile verildi. Youtube üzerinde yapılan yayınla ödüllerin açıklandığı bu yılki yarışmada, Yatağan ilçesi Esenköy’den yarışmaya katılan Mehmet Muğla, altın madalya kazandı. Ödül kazanan 68 yağdan 12’si Yatağan ilçesindeki Tuay Zeytinyağı Fabrikasında sıkıldı.  Öte yandan, Yatağan ilçesinden, Eczacı Sebahat Totoş ve Eczacı Atilla Totoş, Yılın Zeytin Sevdalıları ödülüne layık görüldü.

Dernekten konu ile ilgili yapılan açıklamada, Zeytinyağı üretilen tüm bölgelerde ulusal ve uluslararası kalite kriterlerini anlatarak bu kriterlere uygun bir üretim yapılmasını desteklemek, yüksek kaliteli üretim anlayışını yaygınlaştırarak üretici adına katma değeri, tüketici adına ise sağlık değeri yüksek ürün elde edilmesini teşvik etmektir. Bu hedeflere ulaşabilmek adına dönem -dönem çeşitli şehirlerde yüz yüze, pandemi sürecinde ise çevrimiçi olarak farkındalık eğitimleri düzenlemekteyiz. Bu anlamda bir diğer faaliyetimiz ise her yıl düzenlemekte olduğumuz ve bu yıl gururla 14.sünü düzenlediğimiz kalite ödülleridir. Neden yarışma değil de “Kalite Ödülü”? Çünkü biz burada yağları yarıştırmıyor, kusursuz olan tüm yağları sahip olduğu kriterler çerçevesinde derecelendiriyor ve ödüllendiriyoruz” denildi.

Dernek yönetiminden yapılan yazılı açıklamada “Bu yıl 94 adet Kalite Ödülü adayından ilk kez tamamı kimyasal analizi geçerek duyusal değerlendirme aşamasına gelindiği belirtildi. Zeytindostu panellerinin dışında, Aydın Ticaret Borsa Laboratuvarı Tadım Paneli, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Enstitüsü Tadım Paneli, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tadım Paneli, Ayvalık Ticaret Odası Tadım Paneli, İzmir Ticaret Borsası Paneli olmak üzere Türkiye’deki altı farklı panelden toplam 20 panel üyesi ile ülkemizde bir ilk olan çevrimiçi değerlendirme sonucunda 68 numune kusursuz olarak tespit edilmiş ve çeşitli kategorilerde ödüllendirildi.

Ödül kazanan zeytin çeşitleri arasında Dilmit, Domat, Edremit Yağlık (Ayvalık), Erkence, İzmir Sofralık, Kilis Yağlık, Memecik, Nizip Yağlık, Savrani, Trilye (Gemlik), Yamalak Sarısı (Yamalak Kabası) olup tek çeşit ya da karışım olarak müracaat ettikleri belirlendi.

Ödül alan 68 numunenin 5’i Premium, 38’i Altın, 16’sı Gümüş ve 9’u Bronz’dur. Bunlardan çeşit özelliği bildirilmiş olan 5 Premium ödülün 3’ü Edremit yağlık, 2’si Memecik çeşidi zeytinden elde edilmiştir. 38 Altın ödülünün ise 20 adedi Memecik, 10 adedi Edremit Yağlık, biri Erkence/Dilmit karışımı, 2 adedi Trilye, birer tanesi de İzmir Sofralık, Yamalak Sarısı, Kilis Yağlık, Savrani ve Memecik/Dilmit karışımı zeytin çeşitlerinden elde edilmiştir. 16 Gümüş ödülünün 5’i Edremit Yağlık, 5’i Memecik ve birer tanesi de Yamalak Kabası, Domat, Nizip Yağlık/Kilis Yağlık karışımı, Domat/Trilye karışımı, Yamalak Kabası/Memecik karışımı, Trilye/Edremit Yağlık karışımı zeytin çeşitlerinden elde edilmiştir. 9 Bronz ödülün 4 adedi Edremit Yağlık, 3 adedi Memecik, birer tanesi ise Trilye, Gemlik/Kilis karışımı zeytin çeşidinden elde edilmiştir. Bölgesel dağılıma bakıldığında ödüllerin 32’si Kuzey Ege, 31’i Güney Ege, 3’ü Güneydoğu Anadolu ve 3’ü Marmara bölgesinden olmuştur.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.