Yatağan Özelleştirmesi Danıştay’da

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi, Yatağan Termik Santralinin özelleştirilmesinin iptali için Danıştay’a dava açtı. Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin; “6356 sayılı Sendikalar...

Yatağan Özelleştirmesi Danıştay’da

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi, Yatağan Termik Santralinin özelleştirilmesinin iptali için Danıştay’a dava açtı. Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin; “6356 sayılı Sendikalar Kanununun 26 maddesine istinaden üyelerimizin hak ve çıkarlarını korumak için yasal girişimde bulunma yetkisine sahip olan Sendika olarak Danıştay’a Özelleştirme Yüksek Kurulunun Yatağan Termik Santrali ve bağlı kömür ocaklarının Özelleştirilmesi kararının iptali için dava açmış bulunuyoruz.”dedi.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararında kamu yarınının bulunmadığına dikkat çeken Girgin; İdare Hukuku temel ilkelerine göre idari işlemin temel amacı, Kamu yararının sağlanmasıdır.

Önceki özelleştirme deneyimlerinde hiçbir özel sektör Kamu Sektörünün sağladığı imkanları sağlamadığı görülmüştür.

Sosyal Devlet ilkesi ve Kamu yararı ile Özel Sektörün ilgilenmesi söz konusu değil iken Enerji kaynaklarının devrinin Kamusal ve Hukuki yanı bulunmamaktadır.

4046 Sayılı Özelleştirme kanununda ekonomide verimliliğin amaçlandığı ifade edilmektedir. Dava konusu ÖYK kararına göre mevcut Özelleştirme yalnızca gelir elde etmek amacıyla yapılmıştır.”diye konuştu.

Santraller verimli çalışıyor

Yatağan Termik Santrali ve maden sahalarının kıt imkanlara rağmen verimli çalışan kurumlar olduğunu hatırlatan Girgin; Yatağan Termik Santrali, Maden Sahaları Taşınır Taşınmazları ile birlikte 1 Milyar 91 Milyon Dolara satılmıştır. İdare tarafından hazırlatıldığı düşünülen değer tespit raporunda hangi yöntemin uygulandığı belli değildir. Satış bedeli çok düşük olup bahse konu kararın iptal edilmemesi halinde Kamu yararı telafisi imkansız şekilde zarara uğratılmış olacaktır.

13.05.2014 Tarihinde yürekleri yakan 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasındaki işyeri de özel sektörün işlettiği saha idi.

Kar hırsı ve üretim baskısıyla Santral ve Madencilik faaliyetlerinin yürütülmeyeceği önceki olumsuz deneyimlerden görülmektedir.

20.08.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ÖYK kararında Soma B Termik Santralinin ve Tunçbilek Termik Santralinin, Maden Sahaları olmaksızın Özelleştirme Kapsamına alındığı görülmektedir.”şeklinde konuştu.

“Tarihi değerler de talan edilecek”

Yatağan’daki özelleştirmenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki tarihi değerlerin de talan edileceğini iddia eden Girgin, şunları söyledi:

“Yatağan Termik Santralini besleyen Kömür Sahalarında üçüncü derecede sit olarak tescillenen ve birinci derecede sit olarak tescillenmesi olasılığı yüksek olan alanlar vardır. Kamu eliyle arkeolojik kurtarma ve tarama kazılarına yaklaşık 20 milyon TL. para harcanmıştır, bu eserlerin çıkartılması ve korunması için azami hassasiyet gösterilmektedir.Özel sektör tarafından bu tarihi zenginliklerimizin talan edileceği kaçınılmazdır.

Tüm bunlara ek olarak;Sendikalı işçiler marifeti ile yapılan işlerin zamanla Sendikasız işçi çalıştıran üçüncü kişi ve şirketlere verilmesi Sendikalaşmanın önüne geçmek amacının taşıdığı, en son  Seyitömer örneğinde görülmüştür.

Yapılan Özelleştirme işlemi, gerek 4046 sayılı özelleştirme uygulamaları hakkında Kanuna gerekse 4054 sayılı Rekabetin korunması hakkında kanuna aykırı olup, Kamu yararı ve gerekleri bakımından iptali şarttır. “

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.