YAT ÇEKEK YERİ’NE TEPKİ

Fethiye Karagözler Mevkiinde yapımı planlanan Yat Çekek Yeri’ne köylüler ve çevreciler tepki gösterdi. Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten köylüler ve çevreciler Piknikli Eylem yaptılar.Fethiye’nin Karagözler Mevkiinde...

YAT ÇEKEK YERİ’NE TEPKİ

Fethiye Karagözler Mevkiinde yapımı planlanan Yat Çekek Yeri’ne köylüler ve çevreciler tepki gösterdi. Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten köylüler ve çevreciler Piknikli Eylem yaptılar.

Fethiye’nin Karagözler Mevkiinde faaliyet gösteren yat çekek yerinin görüntü ve deniz kirliliği oluşturduğu gerekçesi ile buradan Yanıklar Köyü Karaot Akgöl Mevkiine taşınmasında son aşamaya gelinmesine tepki gösteren Yanıklar ve Kargı köyü sakinleri ile çevreciler yat çekek yerinin yapılacağı yerde toplanarak “Doğaya kıydırmayız. Diren Karaot.Karaot halkındır satılamaz" sloganları eylem yaptılar. Daha önceki yıllarda da kendilerini zincire vurup eylem yapan köylüler bu kez sloganlar atarak yöreye yat çekek yerini kurdurmayacaklarını belirterek dava açacaklarını belirttiler.

Fethiye Eko Turizm Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kizen “Bu çevre Caretta caretta üreme alanının yanı sıra Ak Gölümüzde kuşların konaklama alanıdır” dedi. Kargı Köyü Muhtarı Mithat Sarı da “Yat çekek ve imal tesisinin oluşturacağı fiziksel ve kimyasal kirlilikler son derece hassas ve kırılgan yapıdaki deniz, sulak alan ve kıyı ekosistemlerinde tüm ekolojik dengeleri alt üst edecek nesli tehlike altındaki bir çok canlının yaşam alanlarını yok edecek ve tür kayıplarına neden olacaktır. Bu bir doğa katliamıdır” dedi. Yat çekek yeri eylemi nedeni ile jandarma güvenlik önlemi alırken yapılan basın açıklamasının ardından halk olaysız şekilde dağıldı. Eyleme Yanıklar Köyü muhtarı Rüstem Koyuncu da katıldı.

Fethiye’nin Yanıklar Köyü Karaot Akgöl Mevkiine taşınması gündeme gelen Yat Çekek yeri 2010 yılında Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifine tahsis edilirken projeye göre 203 bin 750 metrekare kara, deniz ve kıyı alanı kullanılması bu alanda toplam 14 bin 643 metrekare kapalı alan inşa edilmesi kararlaştırılmıştı. 2011 yılı Aralık ayında nihai CED raporu 29 Ocak 2014 tarihinde de Toprak Koruma Kurulu'nun olumlu kararlarından sonra bürokratik engellerin aşılması ve inşaat başlatılacak olması Yanıklar ve Kargı halkının tepkisine neden oldu. Yanıklar Köyü ve çevre köylerden vatandaşlarla çevreciler Yat Çekek yerinin yapılacağı bölgede toplanarak bir basın açıklaması yapıp yürütmenin durdurulması için dava açacaklarını açıklayıp imza kampanyası başlattılar. Ellerinde “Diren Karaot , Karaotu vermeyeceğiz, Bizim hayatımız değersiz mi? , Karaot sahili sahipsiz değildir” yazılı afişler taşıyan köylüler ve çevreciler arasında 20 yaşındaki engelli Sezer Bilginer de annesi ile birlikte eyleme katıldı.Yaklaşık 500 kişinin katıldığı “Karaot halkındır satılamaz, sermaye defol, Karaot bizimdir” sloganlarının atıldığı eylem piknik havasında geçti.Sahilde mangal yakıp piknik yapan eylemciler Karaota Yat Çekek yeri yapılmaması için sonuna kadar direneceklerini ve kendilerine ait olan bu sahili vermeyeceklerini söylediler.

Halka hitaben bir konuşma yapan Kargı Köyü Muhtarı Mithat Sarı çekek yeri yapılacak alanın kooperatife 49 yıllığına tahsis edildiğini belirterek "Fethiye’nin Karaot (Akgöl) Yanıklar, Kargı, Çiftlik ve Çalış sahil şeridinin tamamı kaplumbağa etki alanıdır. Ayrıca Akgöl ve Karaburun Mevkii sulak alandır" dedi.

Fethiye Ekoturizm Geliştirme Derneği yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kizen, yat çekek ve imal tesisin oluşturacağı fiziksel ve kimyasal kirliliklerin nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarından koruma altındaki iri başlı deniz kaplumbağası caretta caretta ile yeşil deniz kaplumbağası chelonia mydas türlerinin tehlikeye sokacağını iddia etti. Kizen, "Burada bir de ÖÇK’nın koyduğu caretta üreme alanıdır tabelası bulunmasına rağmen tekne imalatı yapılacaktır. Aynı zamanda kuş konaklama yeri olduğu için Akgöl’de kuşlar konaklayamayacaklardır” dedi.

Çevrecilerin yanında vatandaşlar da projeye karşı olduklarını belirten açıklamalarda bulundular.

Bu haber toplam 128 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.