Yaşayan vekiller Muğla için toplandı

MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan; toplantının önemli bir girişim olduğunu, bu girişime tüm Muğla’nın sahip çıkması gerektiğini söyledi.  Hemşeri organizasyonlarının en zayıf olduğu illerden birinin Muğla olduğunu...

Yaşayan vekiller Muğla için toplandı

MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan; toplantının önemli bir girişim olduğunu, bu girişime tüm Muğla’nın sahip çıkması gerektiğini söyledi.  Hemşeri organizasyonlarının en zayıf olduğu illerden birinin Muğla olduğunu söyleyen Erdoğan, öncelikle kümeleme analizinin yapılması gerektiğini, alt komisyonlar üzerinden uygulamaya geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Büyükşehir yasasının yarardan çok zarar getireceğini söyleyen Erdoğan, Kıyı Kanunu, Sit alanları ve 2B yüzünden Büyükşehir Belediye Başkanı olacak kişinin ya delireceğini ya da canından bezeceğini de sözlerine ekledi.

23. Dönem CHP Milletvekili ve Milas eski belediye başkanı Fevzi Topuz, dar  kapsamlı bir toplantı olmakla birlikte verimli bir çalışma olacağını ifa ederek, ‘gerekirse valilik koordinasyonunda bir envanter çalışması yapılması ve 100. Yıl sunumu hazırlanmasına vurgu yaptı ve ‘bunun için Muğla’da her türlü nimet var’ dedi.

22. Dönem CHP Milletvekili Fahrettin Üstün ; Muğla’nın hala bir master planının olmadığını, öncelikle bu master planın hazırlanması gerektiğini ifade etti. Bu tür toplantılarda siyasi kimliklerden arınarak, kalıcı olan Muğla için hizmet etmek gerektiğini ifade eten Üstün; ‘Japonya’da 3 tür yenebilir balık olduğu halde dünya birinciliğine oynarken, Muğla’da 23-24 çeşit yenilebilir balık olduğu halde Yunanistan’la bile yarışamıyoruz. Dubai’de hiçbir tarihi miras olmadığı halde sadece deniziyle bizden fazla turist çekiyor. Bizde ise sadece Milas’da 33 adet tescilli arkeolojik alan var, ama hala kaçak kazı yapılıyor’ diyerek, Muğla’nın deniz ve kültür turizminde dünya 1. olması gerektiğine vurgu yaptı. Büyükşehir Yasasının Muğla’ya bir şey getirmeyeceğini iddia eden Üstün, beldelerin bir dönem daha korunması gerektiği, organik tarımın geliştirilmesi gerektiği, bal üretiminin teşvik edilmesi , Köyceğiz susamının yeniden gündeme getirilmesi, organik zeytinyağının markalanması, Milas’taki arkeolojik alanların derhal açılması, Bodrum’da kirli yapılaşmanın önlenmesi, DSİ’ye ait alanın otobüs firmalarına tahsis edilmesi ve Bodrum’da jeotermal kaynakların kullanılması, demiryolu ulaşımının sağlanması, Gemi ve Yat Mühendisliği dallarının açılması, doğalgazın ilçelere gitmesi ve yeni yat limanlarının tespit edilmesi konularını gündeme getirdi.

18. Dönem DYP Milletvekili Latif Sakıcı  konuşmasında Eskiden yapılanlar yapılmıştır, yapanlardan Allah razı olsun, dolayısıyla ne yaptıklarımızı değil ne yapacaklarımızı konuşmalıyız ve konuşacağımız tek şey turizm, turizm, turizm dedi. Toplantıyı düzenleyenlerin, iktidar partisi olarak bize destek verir, yapabileceklerimizi, unuttuklarımızı bize söylerseniz iktidar gücümüzü kullanarak bunları gerçekleştirmeye çalışırız demek istediklerini, bunun da önemli bir adım olduğunu ifade eden Sakıcı, Akyaka’dan Bodrum’a, Dalaman’dan Marmaris’e sahil yolu yapılmasının en önemli şey olduğunu söyledi.

19. Dönem ANAP Milletvekili Nevşat Özer ise ‘Hava limanlarının önemli olduğunu, 3-4 saatte Londra’dan Bodrum’a gelen birinin Dalaman’a Milas’a, Marmaris’e de aynı saatlerde gidebildiğini, su havzaları konusunda güncel çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Tarımda verimlilik ve destek konusu, Sığla Ormanlarının ve yöredeki endemik türlerin geliştirilmesi, turizmde yabancı dil eksiğinin giderilmesi konularına değinen Özer, ‘Muğla bir eğitim şehridir ve eğitim yatırımları güncellenmelidir dedi.

22. Dönem AK Parti Milletvekili Osman Seyfi Terzibaşıoğlu; 100. Yıl gibi konularda genelde toplum olarak heykel yaptırmaya meraklı olduğumuzu, çalışmaların bundan öteye gitmediğini söyleyerek, tamam şehrin girişine bir 100. Yıl anıtı yapalım ama bu projeler bilimsel temelli olmalıdır dedi. En büyük eksiğin bir master plan olduğunu vurgulayan Terzibaşoğlu, ‘uzman komisyonlar kurulup prensipler belirlenirse 100 proje ortaya çıkar, musluğun başında AK Parti var, yaptırım gücü var, bize düşen ortak akıl üretmektir’ dedi.

İlerleyen yaşına rağmen enerjisini hiç kaybetmeyen 17. Dönem ANAP Milletvekili Ahmet Altıntaş; ‘Ali Boğa’nın bu jesti bizi mutlu etmiştir, en azından bize bir nostalji yaşatmıştır’ dedikten sonra, Muğla’nın 3 karakteri olduğunu, kenardaki sahil, ortadaki tarım alanı ve tepedeki ormanlarıyla bir bütün olduğunu ama Muğla’nın yükünü turizmin çektiğini sözlerine ekledi. Muğla’nın aynı zamanda bir eğitim ve spor kenti olması gerektiğini söyleyen Altıntaş, büyük spor kampüslerine ihtiyaç olduğunu, ormanların korunarak turizmin geliştirilmesi gerektiğini, yolların çok önemli olduğunu ifade ederek, !ulaşılamayan yer bizim değildir’ dedi.

17. Dönem MDP Milletvekili Muzaffer İlhan; ‘Vali Beyin de iştirakiyle Üniversite işbirliği yapılarak komisyonlar kurulması gerektiğini ifade ederek, ‘başlamak bitirmenin yarısıdır, biz başladık ve başladığımız gibi de bu işi bitirelim’ dedi. Muğla’da her türlü zenginliğin olduğunu ama 2B ve sit alanları meselesinin bunun önünde bir engel teşkil ettiğini söyleyen İlhan, bunların bir master plan çerçevesinde ele alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Eski Devlet Bakanı ve Tarım Bakanı İlyas Karaöz; böyle bir toplantıyı dönem sonunda kendisinin yapmak istediğini ama bunun yıllar sonra Ali Boğa’ya nasip olduğunu ifade ederek, proje yapmanın çok zor iş olduğunu, bir havaalanı yapılmak istendiğinde bile kaç tane farklı proje ve yer önerisi için baskılar yapıldığını söyledi.  Bu projelerin hayata geçirilebilmesi için Muğla’nın A’dan Z’ye incelenmesi gerektiğini de söyleyen Karaöz, bunlar olursa deniz hava üssü bile kurabilirsiniz, zaten Muğla’nın derhal 3. Bir havaalanına ihtiyacı var dedi.  ‘Genç bir üniversitemiz var, üniversite proje konusunda emrinizdedir, bu kaynağı kullanalım ama bununla da iş bitmez Kalkınma Bakanlığında bunların planlanması gerekir, finans kaynaklarının planlanması gerekir,’ diyen Karaöz, Ziraat Fakültesinin projesinin hazır olduğu, alan olarak Dalaman Devlet Üretme Çiftliğinin kullanılabileceğini, tarım alanı olarak Milas’ın kullanılabileceğini ve bunların dışında Muğla’da turizme yönelik tekstil sektörünün düşünülmesi gerektiği konularına değindi.

21. Dönem DSP Milletvekili Tunay Dikmen, zeytinciliğin geliştirilmesi için binlerce fidan dağıtıldığını, sadece Milas’ta fidan sayısının 100 bini geçtiğini ve önümüzdeki günlerde verimin alınacağını , bir kaç yıl öncesinde 23.000 civarında olan sığır adedinin 53 bine çıktığını söyleyerek bu anlamda Ziraat Fakültesinin önemli olduğunu, ifade etti. 100 proje konusunda Muğla halkının ateşlenmesi gerektiğini, kendilerinin projeler konusunda sadece aracı olduklarını söyleyen Dikmen, bunun için sürdürülebilir bir komitenin şart olduğunu ifade etti.

18. Dönem ANAP Milletvekili  ve Sıtkı Koçman Vakfı Başkan Yardımcısı Süleyman Şükrü Zeybek ise,  Muğla’nın birinci önceliğinin içme suyu olduğunu, meşhur Dalaman suyunun Bodrum’a kadar götürülmesi gerektiğini söyledi. Muğla’da su, rüzgar, güneş bol miktarda var diyen Zeybek, yenilenebilir enerji konusunda çok ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini, rüzgar tribünlerine gerekli desteğin verilmesi gerektiğini söyledi. Muğla’da üniversitenin hedef ve kaynak potansiyelinin düşük olduğunu ve finans desteğine ihtiyaç olduğunu, Tıp Fakültesinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini de ifade eden Zeybek,100. Yıla armağan olarak Osmanlı Devletinin 1844-45 yıllarında Menteşe Beyliğinde tuttuğu kayıtların Temettuat Defterleri olarak yayınlayacaklarını da sözlerine ekledi.

21. Dönem DSP Milletvekili Nazif Topaloğlu; ama artık bu büyümenin planlı olması gerektiğini, bunun için öncelikle turizm, eğitim, orman ve tarım alanlarını belirleyen bir master planın yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık turizminin çok önemli olduğunu ve Muğla’da rehabilitasyon ve huzurevleri projelerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda, çalıştaya ev sahipliği yapan Ali Boğa, özellikle Muğla’da ikamet eden vekillerin katılım konusunda daha hassas davrandığını, katılan herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, bu çalıştayların akademisyenler ve öğrenci fikir kulüpleri, atanmış ve seçilmiş Muğla idarecileri, eski valiler, başta ticaret odaları olmak üzere STK ve basın mensupları ile devam edeceğini ve ortaya çıkan yol haritasını Başbakan’a sunarak destek alacaklarını söyledi.

Bu haber toplam 106 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.