EMEKLİLER ÇOK DERTLİ

Muğla’ da yaşayan ve bitmeyen sıkıntılarını anlatan emekliler, sorunlarının giderek daha da arttığına yönelik anlatımda bulundu. Her kesimin emeklik hakkını kazanmış olan kişileri, düşük olan maaşları nedeniyle geçim...

EMEKLİLER ÇOK DERTLİ

Muğla’ da yaşayan ve bitmeyen sıkıntılarını anlatan emekliler, sorunlarının giderek daha da arttığına yönelik anlatımda bulundu. Her kesimin emeklik hakkını kazanmış olan kişileri, düşük olan maaşları nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve bazı emeklilerin yaşları ilerlemiş olmasına rağmen ek iş yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Mustafa YILDIRIM

Ekonomik yönden sıkıntı çektiklerinin görülmediğini ve emeklilere yönelik hiçbir çözüm üretilmediğini söyleyen Emekli Muğla Yaşayanları, “İnsanca yaşamak için bu maaş tutarları hiç mi hiç uygun değil!” şeklinde geçim sıkıntısında yaşamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Emekliler mücadele etmek istediklerini ve yaşam engellerini aşmak istediklerini ama devletle ve yerel yönetimlerle her hangi bir pazarlık haklarının da olmadığını belirtti.

YAŞAYAN ÇALIŞMAK ZORUNDA

Emekli Zekeriya Kargın, “Her meslek grubu ayrıştırılmış durumda ve meslek dallarına göre emekli maaşı alıyor. Çalıştıkları sürede yatırılan prim tutarlarına göre değişen emekli maaşları, belli bir kesimi idare eder duruma getirmişken, daha az primi yatmış olan işçi emeklisinin geçinmesini ise olanaksız şekle dönüştürmüştür. Ülkemizde emekli olan bireyler, hala çalışmak zorunda kalıyor. Her şeyin dolar üzerinden hesaplandığı ülkemizde, emekli maaşlarına da aynı oranlarda zam yapılmalı! İşçi emeklisi göz önüne alındığında, evinin kira olması ve faturaları, ödemeleri hesaplanırsa başka hiçbir ihtiyacını karşılayamaz oluyor. Zaten çalışırken ömrünün yarısını feda edip, mesai harcamışken, sosyal hayatını da yaşayamamış oluyorlar. Hayatını zorlukla sürdürmek durumunda kalan emekli, tatil yapamıyor, yanı başındaki denize giremez oluyor.” diyerek yaşayamadıklarının bilinmesini istedi.

KÖYE DÖNÜŞLER

Öğretmen emeklisi olan Mehmet Muslu düşüncelerinden söz ederken, “Emekli olarak yapamadığım çok şey var. Her şey çok pahalı ve bu maaşla yetebilmek mümkün değil! Oysaki güzel ülkemi gezmek istiyorum ama daha ülkemi göremeden bu dünyadan göçüp gideceğim, artık bir ümidim kalmadı. Artan fiyatlar kemer sıktırıyor. Çocuklarımı ek iş yaparak geçindirmeye, evimin masrafını ise yapabildiğim kadar tarla ekimi ile gidermeye çalışıyorum. Yoksa ev kirası ve faturalara para yetiştiremem. Gıda masrafını kendi tarlasından karşılayamayan emekli kişiler, ölene dek çalışmaya mecbur bırakılıyor. Atasözü ne de doğru imiş, ‘Deveye sormuşlar nerem doğru ki demiş!’ Ülkemizin hangi işi doğru ki? Bana göre yaşanan sıkıntılardan dolayı köye dönüşler gerçekleşir. Emeklilikten sonra bizlerin dinlenme hakkı yok mu? Sağlık sorunlarımız var ve biz emekliler, hayata güzelce veda etmek isteriz!” anlatımlarında bulundu.

GÜÇSÜZLERE ÇÖZÜM

İşçi emeklisi Fatma Kadem ise “Emekli olur olmaz, maaşın normal şartlara ulaşabilmesi için geçen sürede epey sıkıntı çekiliyor. Emekli olduktan sonra zaten çalışmadan yapamazdım, mecburen çalışıyorum. Emekliye verilen hak ve maaştan memnun değiliz. Bir de şimdi yaş meselesi çıktı! Bizler, az da olsa bir maaş alıyoruz ama alamayanlar var! Artık çalışacak güçte olmayanlara nasıl bir çözüm getirilecek diye de merak ediyorum.” diye görüşlerini açıkladı.

Bu haber toplam 183 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.