Yasadışı avcılığa ödül!

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından sürdürülen ‘Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi’ kapsamında yapılan araştırmalarda yasa dışı sualtı avcılarını resmi kurumlar...

Yasadışı avcılığa ödül!

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından sürdürülen ‘Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi’ kapsamında yapılan araştırmalarda yasa dışı sualtı avcılarını resmi kurumlar tarafından düzenlenen yarışmalarda ödül verildiği tespit edildi.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), tarafından yürütülen ve GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS destekleriyle “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi” kapsamında devam eden çalışmalarda, ortaya çarpıcı sonuçların çıktığı açıklandı. Yasadışı balıkçılığın, arz-talep dengesiyle çok yakın ilişki içinde olduğu saptanırken, kimi yasadışı sualtı avcılarının resmi kurumlarca düzenlenen sualtı balık avı yarışmalarına katılarak ve madalya ile ödüllendirildiği belirtildi.

Karada denetim de önemli

Proje ekibinin alanda gerçekleştirdiği bilgi toplama çalışmaları, balıkçılar, yerel halk ve özellikle restoran işleten esnafa yönelik olarak yürütülüyor. Görüşmelerden elde edilen veriler denizde denetimin, sanıldığının aksine denizlerin korunmasında ana faktör olamayacağına işaret ediyor. Denizde denetimin zorluğuna dikkat çekilirken, karada denetimin önemi öne çıkıyor.

Restoranlar ve tüketiciler talep ediyor

Yapılan alışmalarda, yasadışı balıkçılığa ilişkin sorumluluğun büyük oranda balığı alan restoranlar ve talep eden tüketicilerde olduğu ortaya çıkıyor. Yasadışı balıkçılık yüzünden kıyı balıkçılarının varlıklarını korumakta zorlandığı ifade edilirken, talep olduğu sürece yasadışı balıkçıların hem denizde, hem karada adeta şebeke gibi çalıştıkları da belirtiliyor. SAD yasadışı balık ticaretini engellemede artık “sorumlu restoranlar” ile “sorumlu tüketicilerin” başrolde olmaları gerektiğini ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün, belediye zabıta ekipleri ve muhtarlıkların denetimlerini karada restoranlar ve balık pazarlarına yöneltmeleri gerektiğini savunuyor.

Yaptırımlar yeterli değil

Mevzuatta yer alan yetersiz yaptırımlar nedeniyle yasadışı balıkçılar, bir gecelik dalış maliyetlerine denk gelen düşük maddi cezaları ödeyip avlanmaya devam ediyorlar. Ayrıca, sosyal paylaşım ağlarında yakaladıkları balıkları “gururla” sergileyen kimi yasadışı balıkçıların, resmî kurumlarca düzenlenen sualtı balık avı yarışmalarına katılıyor ve madalya ile ödüllendiriliyor olmaları da koruma çalışmaları adına oldukça talihsiz bir durum olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de zıpkınla balık avcılığı yarışlarını düzenleyen Türkiye Sualtı ve Su Sporları Federasyonu’nun Türkiye’nin de tarafı olduğu Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından tehlike altında tür olarak kabul edilen orfozların yarışmalarda avlanmasına olanak tanımaması gerektiğini savunan SAD bu konuda önemli aşamalar kaydetmiş Fransa ve İspanya’nın örnek alınabileceğini ifade ediyor.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün bu konuda ilgili Su Ürünleri Avcılığı Tebliğinde orfoz ve sinarit gibi IUCN tarafından bilimsel araştırmalar sonucunda tehlike altında olan balık türlerinin zıpkınla balık avı yarışmaları ve antrenmanlarında kesin kapsam dışı tutulmasını temin etmeleri gerektiği düşünülüyor.

Bu haber toplam 62 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.