“Yasa rüzgar gibi geçti”
Aralarında Muğla’nın da bulunduğu 13 ilin büyükşehir statüsüne alındığı yasa tasarısı çeşitli tartışmaların gölgesinde meclisten geçerek yasalaştı. Muğla’nın büyükşehir olmasını değerlendiren Muğla...
Aralarında Muğla’nın da bulunduğu 13 ilin büyükşehir statüsüne alındığı yasa tasarısı çeşitli tartışmaların gölgesinde meclisten geçerek yasalaştı. Muğla’nın büyükşehir olmasını değerlendiren Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yeni uygulamanın artılarını ve eksilerine HABER Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Atılgan’a değerlendirdi. Yeni büyükşehirlerle birlikte 29 büyük şehrin 50 milyon nüfusa hitap edeceğini hatırlatan Gürün, “ Birde bütünşehire çevrilme olayı var. Bu yasa 50 milyon insanımızı ilgilendiriyor. Bu yasa tarafların düşüncesi alınarak ve tartışılarak çıkarılmadı. Artısı eksisi değerlendirilmedi. Kapalı bir şekilde gizli olarak meclise getirildi ve çok kısa bir süre içinde deklare edildi. Ardından da böylesine önemli bir yasa 16 gün gibi kısa bir süre içinde, mecliste sabah saat 06.30’a kadar tartışma ortamı ortadan kaldırılarak el kaldır el indik ile geçti. Yasa tasarısı rüzgar gibi geçti”dedi.
Yasanın bütün toplumun arzu ettiği şekilde hazırlanıp kabul edilmediğine dikkat çeken Gürün, “ Yerel yönetimler yasasında arzu edilen şeyin ne olduğu tam olarak bilinmesi lazımdı. Yeni yasa ile nüfusun yüzde 80’i belediye hudutları içine alınacak. Bu nüfusun çok daha iyi yaşam şartlarını yerine getirebilecek sistem ortaya konması lazımdı. Hem kaynak hem yetki açısından o öykündüğümüz AB ülkelerinin yarı seviyesinde bile olsaydı mükemmel olurdu.
Siyasi bakışla hazırlandı
Burada vesayet değil kontrol mekanizması oluşturulmalı. Denetlemenin hem mali hem hukuki yönden arttırılması, kaynakların arttırılması ve yasanın tümü bu anabaşlıklar altında hazırlanıp altının doldurulması lazımdı. Bu yasa siyasi bir bakış açısı ile hazırlandı. Bu yasa sağlıklı bir şekilde doğmadı. Milletvekilleri dahi değişiklikleri tam olarak edebilmiş değil” dedi.
Köyler boşalacak
Köylerin kültürümüz içinde çok önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “ Köyleri muhafaza ederek kalkınmayı ve gelişmeyi yerinde sağlamak aslolandır. Türk kültüründe köy ve köylümüz çok önemlidir. Yeni yasa ile köylümüze sen artık mahalleli oldun, mahalle oldun diyoruz. Zaten yanlış ekonomik, tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden burnundan soluyan köylü bir asgari ücret için bile şehirlere ilçelere koşacak ve köyler boşalacak.”diye konuştu
Hafızalar siliniyor
Beldelerin kapatılmasının toplumun hafızasının silinmesi anlamına geldiğini vurgulayan Gürün, “ Örneğin Pisi, tarihi ve kültürel dokusu ile bir kimlik tarifi ediyor. Bütün diğer beldelerimiz de öyle. Beldeleri kapatarak bu değişiklikle hafızalar siliniyor. Beçin, Göcek, Turunç, hepsi yok ediliyor. Bu ve benzeri beldelerimiz kendi kendine yetebilen iyi belediyecilik hizmetleri veren örnekler. Turizmde marka olmuş beldeleri mahalle haline getiriyoruz. Yerleşim ve kültürel özelliklerinin hepsi darbe yiyecek. Yeni yasa ile idare açıdan değil ama sosyolojik olarak hafıza silinmesi gerçekleşiyor bu arzu ediliyor”dedi.
Büyükşehirin avantajları da var
Büyükşehirin bazı avantajları da beraberinde getireceğini belirten ve büyükşehire karşı olmadıklarını söyleyen Gürün; “Muğla’nın bir ucundan diğer ucuna 4 saat. 1124 km’lik sahil bandı var. Kontrol ve organizasyon için ilçe köylere ulaşacak, ilçeler büyükşehire ulaşacak. Buralarda şubelendirmeler ve yetkilendirmelerle yönetim birimleri kurulması gerekiyor. Yeni yasa ile Muğla ilinde yatırımların, yatırım merkezinde yatırımların stratejik şekilde planlanması sağlanabilir. Örnek, ithalat, ihracat limanı hangi bölgede kurulur, ne tür bölgelerde nasıl yatırım alanları oluşturulur bu sistemli bir şekilde sağlanabilir. Bu bütün sektörler için geçerlidir. Sektörler arasında entegrasyon merkezden sağlıklı bir şekilde kurulabilir. Tarım, balıkçılık, turizm, madencilik, kültür turizmi, seracılık alanlarında planlamalar sağlıklı bir şekilde, ihtisaslaşmış belli bir disiplin içinde sektörler planlaması yapılabilir. Sektörleri ortak bir noktada buluşturarak ekonomik girdilerin azami seviyeye çıktığı çevresel zararlar başta olmak üzere oluşacak zararların en az düzeye indiği bir sistem yaratılabilir. “dedi.
Turizm Lojistik merkezi kurulabilir
Yeni uygulama ile Muğla merkezin turizm yönünden öne çıkmış ihtiyaçlarını üstlenecek bir rol üstlenebileceğini ifade eden Gürün, “ Büyükşehir sağladığı idari ve kaynak avantajı ile Muğla merkez turizm lojistik merkezi olabilir bu yapılabilir. Muğla’ya gelen turist sayısını 3 milyon değil 10 milyona çekmenin projeleri hayata geçirilebilir. Büyükşehir olayı koordinasyonların sağlanması açısından uygun. Her ilçenin kendine özgü yapısı var uygulama sırasında elbette sıkıntılar doğabilir ve doğacaktır”şeklinde konuştu.
Yeni reform ihtiyacı duyulacak
Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yeni bir yerel yönetimler reformuna ihtiyaç duyacağı öngörüsünde bulunun Belediye Başkanı Gürün şunları söyledi:
“Seçimlerden sonra 5 yıllık uygulamalarda ortaya çıkacak eksiklikleri ve aksaklıkları hep birlikte göreceğiz. Önümüzdeki süreçte yeniden yerel yönetimler reformuna ihtiyaç duyulacak. Bu yasa nerden çıktı, hiç olmasaydı demiyoruz ama önümüzdeki süreçte diğer 52 ili, köyleri ve beldeleri de içine alan bir anlayışla yeni bir reform ihtiyacı duyulacak. Bu bebek ölü doğmadı ama özürlü doğdu. Bu süreçte zaman ve kaynak kaybedeceğiz”
Kapanan beldeler nasıl olacak
Muğla merkeze bağlı kapanan beldelerdeki hizmetlere de değinen Gürün, “ Geçiş sürecini yaşayan belediye başkanlarını yeni mekanizmanın iyi işlemesi için dikkate almalıyız. Bu beldelerimizde yönetim birimleri kurulacak deniliyor. Biz bunun formüllerini bulacağız. Başkanlar temsilci gibi görev yapabilirler. İlce meclisinde görev alabilirler. “dedi.
Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.