Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Milas’ta ve diğer ilçelerde etkili olan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.Milas, Bodrum, Marmaris, Datça, Kavaklıdere...

Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Milas’ta ve diğer ilçelerde etkili olan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.Milas, Bodrum, Marmaris, Datça, Kavaklıdere ve Fethiye ilçelerinde son bir haftada 25 orman yangını çıkmasının ardından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, mangal ateşi ve izmarit konusunda tatilcilere uyarıda bulunuyor.

Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Muğla'nın yaz aylarında yangına hassas bir bölge olduğunu, bu nedenle tatil yapan vatandaşların mangalsız piknik yapmaya özendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sorumluluk sahalarında son bir hafta içinde çok büyük yangınlar çıktığını, ekiplerin uyumadan canla başla mücadele ettiğine işaret eden Yıldırım, "Son günlerde bölgemizde meteorolojik uyarılara göre hava sıcaklığı 40 derece civarında. Nispi nem oranı ise yüzde 30'un altında ve aşırı rüzgar alıyoruz. Son bir hafta içerisinde çıkan 25 yangının 10'u çok tehlikeli idi. Yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı ve ihmal nedeniyle çıktı. Bu yangınlarda350 hektarormanlık alan ile150 hektarziraat alanı zarar gördü" dedi.

Tatil için gelenlerin ve piknikçilerin orman yangınları konusunda daha dikkatli ve hassas olmaları gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"İnsanların bu dönemde kesinlikle yere sigara izmariti atmamaları ve ormanlık alanlarda ateş yakmamalarını istiyoruz. Bölgemiz, Türkiye'nin göz bebeği ve turizm cenneti. Tüm dünyanın gözü burada. Bütün insanlığın ortak mirası ormanlarımızın denizle bütünleştiği bir bölgede yaşıyoruz. Bu değerlere hep birlikte sahip çıkmalı ve korumalıyız."

Yangınla mücadelede vatandaşlardan destek beklediklerini dile getiren Yıldırım, çok geniş bir alana baktıklarını, her yangına anında müdahale edemediklerini ifade etti. Yıldırım, hava şartları nedeniyle orman yangını açısından sıkıntılı dönemin bir ay daha sürmesinin beklendiğini ifade ederek, vatandaşların en ufak duman gördüklerinde "Alo 177" orman yangını ihbar hattını aramalarını istedi.

"Duman avcıları" iş başında

Yıldırım, Türkiye'de orman yangınlarında en hassas bölgelerin başında gelen Muğla'da "duman avcıları" olarak tabir edilen, kameraların kulelerde bilgisayarlı uzaktan izleme ve dumana duyarlı erken uyarı sisteminin en büyük yardımcıları olduğunu kaydetti.

Bölgedeki 57 kuleden tüm alanları denetlediklerini belirten Yıldırım, hassas alanlarda ormanları, 15 kuledeki duman avcısı denilen, 10 bin metreye kadar duyarlı kameralı sistemiyle koruduklarını anlattı.

Kulelerde kullanılan kameraların 360 derece dönebilme ve yakınlaştırma özelliğine sahip olduklarını ifade eden Yıldırım, "Kulelerden alınan görüntüler, internet vasıtasıyla Orman Genel Müdürlüğü ve bağlı bütün birimlere anında ulaşıyor. Erken uyarı sistemi, orman yangınlarının takibi ile hızlı ve etkili müdahaleyi sağlıyor" diye konuştu.

Yangın savaşçıları teyakkuzda

Bölgede son günlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle tüm ekiplerin teyakkuzda olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Son bir haftada çıkan yangınlara bin 800 işçi, 170 teknik personel 2 uçak, 5 helikopter ile müdahalede bulunduk. Yangınlarda çevre illerdeki uçak ve helikopterleri de değerlendiriyoruz. Son günlerde Türkiye'nin birçok bölgesinde orman yangınları var. Bu dönemde ateşli piknik yapılmasın. Ufak bir kıvılcım büyük bir faciaya neden olabiliyor."

Bu haber toplam 99 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.