Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık kurban öncesi uyardı: Yerli hayvanları satın alın

Özellikle koyunlar üzerinde ölümcül sonuçlara varan Mavi Dil hastalığı Muğla’da ilk defa ortaya çıkarken Milas’a bağlı köylerde başlatılan karantina tedbir amaçlı sürdürülüyor. Milas’ın dışında Yatağan’da...

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık kurban öncesi uyardı: Yerli hayvanları satın alın

Özellikle koyunlar üzerinde ölümcül sonuçlara varan Mavi Dil hastalığı Muğla’da ilk defa ortaya çıkarken Milas’a bağlı köylerde başlatılan karantina tedbir amaçlı sürdürülüyor. Milas’ın dışında Yatağan’da 3, Marmaris’te de 1 köyde hastalık ortaya çıkarken bu bölgelerdeki çalışmalarda yoğun olarak sürdürülüyor.

Mavi Dil Hastalığı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, hastalığın Muğla’da ilk defa görülmesine rağmen endişe edilecek bir durum olmadığını belirtirken, hayvan yetiştiricileri, celepler ve özellikle vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

Hastalık siniklerden bulaşıyor

Hastalığın Tatarcık ismi verilen sokucu sineklerden bulaştığını bildiren Kayacık, “ Virüs bu sinekler sayesinde büyükbaş hayvanlar, keçi ve koyunlara geçiyor. Fakat büyükbaş hayvanlar ile keçiler taşıyıcı oluyorlar. Enfekte olan hayvandan kan emen bu sinekler sağlıklı hayvanlardan da emdiği zaman virüsü onlara bulaştırıyor. Büyükbaş hayvanlar ve keçilerle ölümle sonuçlanmıyor. Fakat koyunlarda yüzde şişme, burunda akıntı, ağızda erime, topallama ve ishal süreçleri ile ölümle sonuçlanabiliyor. “dedi.

Hastalık insana bulaşmıyor

Mavi Dil hastalığının insanlara bulaşmadığının altını çizen Kayacık, “ Bu virüs yağmurlu havalar sonrası rutubetli havaları seviyor. Fakat hava sıcaklığının 10 dereceye ve altına düşmesi durumunda etkisini kaybediyor.Burada öncelikli olarak sineklerle etkin bir mücadele edilmesi gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü bu anlamda olağanüstü gayret gösteriyor. İhtiyaç duyulması durumunda da 300 üyemiz yardımcı olmaya hazırız. Üyelerimiz gönüllülük esası ile hayvan pazarlarına giderek oralarda pazarları kontrol altında tutacaklar. Mavi Dil hastalığı insanlara bulaşmıyor bu yönden endişe edilmesin”diye konuştu.

Vatandaşlara uyarı

Hastalığın görüldüğü bölgelerde karantina çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Kayacık, “ Hastalığın bulunduğu köyün 10 km’lik çevresinde kanunen mecburi olarak karantina uygulaması yapılıyor. Üreticiler bu açıdan tepki göstermesinler kanunen bu yapılmak zorunda. Böylece bu bölgelerde doğal olarak hayvan hareketliliği kısıtlanıyor. Fakat bu bölgedeki vatandaşlar bölge içinde hayvan alışverişi yapabilirler.

Bu hastalığın kuluçka süresi 7 gündür. Kurban bayramı yaklaşıyor. Kurbanlık alacak vatandaşlar önlem olarak hayvanlarını 2-3 gün öncesinden alsınlar. Aksi taktirde hastalıklı hayvanla karşılaşabilirler. “şeklinde konuştu.

Kayacık, bu hastalıkta hayvandaki stresinde önemli olduğunu hatırlatırken, Muğla bölgesindeki hayvanların her yönünün takip edildiğini ve bilindiğini, bu yüzden de kurbanlık alacak vatandaşların tercihlerini mutlaka Muğla’da yetişen yerli hayvandan yana kullanmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 162 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.