VALİLERİN PROJESİ, LATMOS

Muğla Valisi Orhan TAVLI ve Aydın Valisi Hüseyin AKSOY’un desteklediği, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinin başlatmış olduğu "21. Yüzyıl'da Latmos'tan Dünya" isimli bir proje planlandığının bilgisi alındı.Mustafa...

VALİLERİN PROJESİ, LATMOS

Muğla Valisi Orhan TAVLI ve Aydın Valisi Hüseyin AKSOY’un desteklediği, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinin başlatmış olduğu "21. Yüzyıl'da Latmos'tan Dünya" isimli bir proje planlandığının bilgisi alındı.

Mustafa YILDIRIM

Muğla Haber Merkezi' ne ulaştırılan yazılı açıklamada, Bafa Gölü Kıyısı'nda bulunan Herakles – Latmos Antik Kenti, Muğla ve Aydın İl Sınırları içinde olması nedeniyle Aydın İl Kültür Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Öğretim üyeleri, ilgili Müze Müdürleri ve basın mensuplarının bir araya geldiği belirtildi.

Ekibin hep birlikte Herakleia-Latmos Antik Kenti'ndeki kaya resimleri üzerine incelemelerde bulunduğunun aktarıldığı yazılı açıklamada, Latmos kaya resimlerinin 8000 yıl öncesine ait olduğunun tahmin edildiği anlatımı yer aldı.

Kaya resimlerinde binlerce yıl önce Latmos’ta yaşayan insanlara ait aile betimlemeleri ve toplumsal etkinliklere dair çizimler olduğu, bunun da insanlığın gelişim tarihi açısından çok önemli olduğunu söyleyen uzmanların, bu resimlerin Anadolu’nun ilk aile tablosunu sembolik bir dille anlatıldığının ifade edildiği yazılı açıklamada, ayrıca üzerinde durulan konular ise şöyle belirtildi:

Resimlerde Avrupa’da bulunanlardan farklı olarak savaş figürlerinin bulunmadığı ve Batı Anadolu’da benzerleri bulunmayan bu resimlerin, tarih öncesi resim sanatına olduğu kadar dönemin kadın-erkek ilişkilerine dair bilgileri de günümüze ulaştırdığı açıklandı.

Paleotik zamandan Neolitik zamana geçişi simgeleyen kaya resimlerinden 170 tane bulunduğu ve projenin uygulama safhasında, geçmişteki izler ile günümüzdeki izler arasında bağlar kurmak amacıyla büyük bir tuval üzerine ayak izleri bırakılacağının da bilgisi verildi.

Telden ayakkabılar yapılıp tuvale adapte edileceği ve hazırlanan bu tuvalin de gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında müzelerde sergilenmesi için bir planlama yapılacağının da bilgisinin paylaşıldığı belirtilirken, Latmos kaya resimlerinde görülen barışın, dünya barışına katkı sağlaması ve Latmos kaya resimlerinin tanıtımının yapılmasının da amaçlandığı bilgisi, yazılı açıklamada yer aldı.

Bu haber toplam 93 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.