Üstündağ: Güllük Dalyanı’nda yaşam kaynağı bitiyor

Güllük Limanının Genişletilmesi Projesini, Meclis gündemine taşıyan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, bunun gerçekleşmesi durumunda bir doğa katliamı yaşanacağı uyarısında bulunurken; “Güllük Dalyanı’nda doğal...

Üstündağ: Güllük Dalyanı’nda yaşam kaynağı bitiyor

Güllük Limanının Genişletilmesi Projesini, Meclis gündemine taşıyan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, bunun gerçekleşmesi durumunda bir doğa katliamı yaşanacağı uyarısında bulunurken; “Güllük Dalyanı’nda doğal yaşam bitiyor. Eksik ve yanıltıcı ÇED raporları ile halk yanıltılıyor. 50 dönüm deniz yüzeyini dolduruyorlar. Deniz ekonoljisi yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya. Güllük Dalyanı ve Sulak Alanı liman inşaatına kurban ediliyor. “ dedi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Milas İlçesi Güllük Limanı’nın Genişletilmesi Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin cevaplaması istemi ile iki ayrı soru önergesi verdi.

Güllük Liman projesi ile Güllük Dalyanı ve sulak alanların zarar göreceğini, Güllük Dalyanında yakın gelecekte balık ve kuş türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını iddia eden Üstündağ önergesinde; ÇED Başvuru Dosyasında, özellikle muğlak bırakılmış mülkiyet sorunları olduğundan bahsederek, ÇED Dosyası içinde yer alan bu sözleşmenin, yeni proje ile hiç bir ilgisi bulunmadığının kaydetti.

Üstündağ, kapalı bir körfez olan ve hemen arkasında balık üreme alanı olan Dalyan’ın bu projeden etkilenme olasılığının yüksek olduğunu ve akıntıların da engellenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Ayrıca projenin denizin eko sisteminde önemli değişiklikler yapma olasılığının kuvvetli olduğunu belirten Üstündağ, Semiramis Plajının olduğu koy ve iki ayrı bölgede daha deniz yüzeyi doldurulacağını ve tam 50 dönümlük bir deniz yüzeyinin doldurulmuş olacağını, mevcut iskelenin ise 100 metre daha uzatılacağını kaydetti.

Söz konusu projenin ÇED dosyasında doldurmak suretiyle kazanılacak alanın belirtilmediğini de belirten Üstündağ; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, korunması gereken “Önemli Doğa Alanı” statüsünde değerlendirilen bölgenin ÇED Başvuru dosyasında “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği”ne girmediğinin belirtildiğini ve bu projenin, akıntıları ve dolgu nedeniyle denizin doğal çevrimini engelleyebileceğini, yaratacağı kirlilik vb. ile de Güllük Dalyanı’nı yokedebileceğini görmezden geldiği gibi, ilgili bilimsel kurumlar olan Oşinografi Dairesi, Üniversiteler vb. gibi kurumların hiç bir rapor ve incelemesine ne yer verdiğini ne de atıfta bulunduğunu belirtti.

Muğla Kent Konseyinin bu konudaki çalışmaları ve tüm açıklamalarını desteklediğini ve bu konudaki tüm çalışmalarına destek olacağını belirten CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ bu konuda Muğla Halkı ve Sivil Toplum Kuruluşları ile koordinasyon halinde olarak onların Meclisteki sesi olmaya devam edeceğini kaydetti.

Bu haber toplam 125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.