Üstündağ, arıcıların sorunlarını meclise taşıdı

CHP Muğla MilletvekiliAkın Üstündağ, Muğlalı Bal Üreticilerinin sorunları hakkında  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemi ile bir  yazılı soru önergesi verdi.Üstündağ önergesinde;...

Üstündağ, arıcıların sorunlarını meclise taşıdı

CHP Muğla MilletvekiliAkın Üstündağ, Muğlalı Bal Üreticilerinin sorunları hakkında  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemi ile bir  yazılı soru önergesi verdi.

Üstündağ önergesinde; “ Bal üretiminde Dünya’da 5’nci sırada bulunan Türkiye’de balın raftaki fiyatı ile marketlerdeki satış fiyatları arasındaki dengesizlik bal üreticilerimizi isyan noktasına getirmiştir. Halen ülkemizde üreticiden 850 gram balı 7,50 liraya alarak market zincirine aktaran ve marketlerde de aynı balı 30-35 liraya satan bir sistemle bal üretiminde önümüzdeki yıllarda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı belirten bal üreticileri, Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezlerinden Muğla’da bu yıl hava şartları nedeniyle çam balı rekoltesi yarı yarıya düşmüş ve arılara bırakılan bal hariç kovan başına 13 kilo bal elde edilmiştir. Üreticiler raftaki bal fiyatlarının yüksek tutulmasının tüketiciyi olumsuz etkilediğini, üreticilerden çam balının 7,5 TL, çiçek balının ise 8,5 TL’den alınırken bu fiyatların perakende satışta fiyatının 30 lirayı aşmasının Muğlalı bal üreticilerini sıkıntıya soktuğunu belirtmektedirler.” değerlendirmesinde bulunarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e bazı sorular yöneltti.

Üstündağ, bakandan şu sorulara cevap istedi:

-Bakanlığınız bal üreticilerinin ürettikleri balı tüketiciye direk satış yapmaları için neden bir çalışma yürütmüyor?

-Üreticinin tüccarlara bağımlı kalması Bakanlığınızın bu konuda piyasa koşullarını belirleyici olma rolünü ortadan kaldırmıyor mu?

-Et ve Süt Kurumu aracılığı ile piyasa koşullarını belirleme rolünüzü, bal konusunda neden yerine getirmiyorsunuz?

-Tüketicilere aynı kalitedeki balı fahiş fiyatla satarak ticari ahlaka aykırı bu sistemin önüne geçilmesini düşünmüyor musunuz?

-Halkımızın tatlı gereksinimini genel olarak şeker, glikoz veya  mısır şuruplu gıdalardan temin etmeye çalıştığı bilindiği halde, Meclis gündemine mısır şurubu ithalatının önünü açan düzenlemeler getirmek yerine ülkemizde bolca üretilen balı halkımızla buluşturmayı neden düşünmüyorsunuz?

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.