"Üniversite-Sanayi İşbirliği Gelişmeli”

MUTSO Başkanı Karakuş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde gerçekleştirilen ‘5’inci Teknoloji Fakültesi Dekanlar Toplantısı ve Çalıştayı’na katıldı. Burada bir konuşma gerçekleştiren Başkan Karakuş Üniversite-Sanayi...

"Üniversite-Sanayi İşbirliği Gelişmeli”

MUTSO Başkanı Karakuş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde gerçekleştirilen ‘5’inci Teknoloji Fakültesi Dekanlar Toplantısı ve Çalıştayı’na katıldı. Burada bir konuşma gerçekleştiren Başkan Karakuş Üniversite-Sanayi işbirliğinin önemine değindi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öncülüğünde düzenlenen ‘5’inci Teknoloji Fakültesi Dekanlar Toplantısı ve Çalıştayı’ 31 Ekim Cuma günü Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği çalıştaya, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, 28 üniversiteden Teknoloji Fakültesi Dekanları ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktaş, 2009 yılında kurulan ve 2011 yılında ilk öğrencilerini aldıkları fakültelerinin kuruluşu sırasında yapılan çalışmalar ve bu fakültelerin önemi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Erdil: Patent, bilimin teknolojiye dönüştürülmesidir.

Dekan Göktaş’ın ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil Teknoloji Fakültelerinin kurulmasına gösterilen tepkilerin gerekçeleri ve süreç hakkında açıklamalarda bulundu. Rektör Yardımcısı Erdil, “2009 yılında Durmuş Hocamızın can siper çalışmaları sonucunda Teknoloji Fakülteleri kuruldu. Başta teknik eğitim fakültelerinin bir tasfiyesi olarak görüldük. Mühendislik Fakülteleri kendilerinin yok sayıldıklarını ifade ettiler. Oysaki Teknoloji Fakültelerinin kurulma amacı çok daha farklı. Avrupa’da yüksek öğrenim reformu çalışmaları başladı ve bizlerde buna uyum sağladık. Yüksek öğrenimdeki dünya çapında olan gelişmeleri iyi takip etmek lazım. Patent, bilimin teknolojiye dönüştürülmesidir. Dünya artık endüstri toplumlarının sırtında değil bilgi toplumlarının sırtında yükseliyor. Endüstri-bilgi dengesini çok iyi korumak gerekiyor. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte her zaman yanımızda olan MUTSO Başkanımız Bülent Karakuş’a ve Bilim, Sanayi ve teknoloji İl Müdürümüz Ahmet Bayramer’e en içten teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Davetli konuşmacısı Uzman Serkan Kunt ise gerçekleştirdiği sunumunda SAN-TEZ programı ve bu programın hedefleri ve aşamaları hakkında bilgi verdi.

Karakuş: Üniversite-Sanayi işbirliği önem kazanmaktadır.

Sunumun ardından kürsüye gelen MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, geliştirilmesi gereken Üniversite-Sanayi işbirliği hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. “Toplumsal ve ekonomik refahın artması için bilimsel ve teknolojik gelişmeler gittikçe önem kazanmaktadır.” diyen Başkan Karakuş, “Türk sanayicisi uluslararası pazarlarda sanayinin kendi teknolojisini üretmeden rekabet üstünlüğü kurmanın mümkün olmayacağını, dışa açılma politikalarının sonucunda öğrenmeye başlamıştır. Bu noktada Üniversite-Sanayi işbirliği önem kazanmaktadır. Üniversitelerin sektöre kendilerini iyi tanıtamamaları, sanayinin teknolojik araştırmalara yönelen bir yapısının olmayışı ve Türk sanayinin uzun yıllar teknoloji transferi ile üretim yapması şuanda Üniversite-Sanayi işbirliğinin yeterli ve istenen seviyede olamamasının temel nedenleridir.” ifadelerine yer verdi. Muğla ekonomisinin temel dayanakları hakkında konukları bilgilendiren Karakuş,  oluşturulması planlanan Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) hakkında da bilgi verdi. Başkan Karakuş: “Türkiye genelinde 35’i faaliyet halinde olmak üzere 49 adet Teknoloji Geliştirme Merkezi bulunmaktadır. Bölgemizde sadece Pamukkale Üniversite bünyesinde 1 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi aktif halde çalışmaktadır. Muğla’da TGB oluşturulmasına yönelik ilk adımlar atılmıştır. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası bu projenin kurucu heyeti içerisinde yer almaktadır. Muğla’da oluşturulması planlanan TGB’de Yapı Teknolojileri, Otomasyon, Biyoteknoloji, Nano Teknoloji, Enerji Teknolojileri, Sosyal Medya konularına odaklanılması planlanmaktadır.” dedi.

Tüm gün süren çalıştay, konuk olan Dekanların kendi Teknoloji Fakültelerinde gerçekleştirilen çalışmaları aktarması ile devam etti.

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.