Uluslar arası Kazı Sempozyumu Muğla’da

Her yıl farklı bir Üniversite işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nun 35'incisi AK Parti Muğla...

Uluslar arası Kazı Sempozyumu Muğla’da

Her yıl farklı bir Üniversite işbirliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nun 35'incisi AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden’in girişimleri ile Muğla’da yapılacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 27-31 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleşecek olan sempozyuma 12 yabancı ülke ve Türk Bilim adamları katılacak.

Ödenek sıkıntıları nedeniyle başka bir ilde yapılması planlanan sempozyumun AK Parti Muğla Milletvekillerinin girişimleri sonucu Muğla’da yapılması kararlaştırıldı. Muğla’nın Aydın Sancağından ayrılarak bağımsız liva oluşunun 100. Yılı münasebetiyle böyle bir organizasyonun Muğla’da gerçekleştirilmesinin öneminden hareketle girişimde bulunan Ali Boğa ve Yüksel Özden sayısız antik kentin ve kazı alanının bulunduğu Muğla’da dünyanın önde gelen bilim insanlarını bir araya toplamanın il için büyük şans olduğunu ifade ettiler.

Sempozyum'da Kültür Bakanlığı'nın izni ile 2012 yılında gerçekleştirilen yerli ve yabancı bilim insanları tarafından sürdürülen arkeolojik kazıların, yüzey ve müze araştırmalarının ele alınacağı, bu çalışmalarda elde edilen buluntuların üzerinde yapılan bilimsel çalışmalara dair bildirilerin sunumu yapılacak. Yaklaşık 750 ile 1000 katılımcının iştirak etmesi beklenen sempozyum uluslararası alanda önemli bir yere sahip olduğu açıklandı.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, 1979 yılından beri kesintisiz yapılıyor. 1979 yılından beri kesintisiz her yıl yinelenen ve ülkemizde gerçekleştirilen en önemli bilimsel faaliyetlerden biri olan, 1979-2003 yılları arasında Ankara dışında İstanbul, İzmir (2 kez) ve Çanakkale’de düzenlenen sempozyum, 2004 yılından itibaren Üniversitelerle birlikte düzenlenmeye başlandı.

Bu kapsamda, 2004’de Selçuk Üniversitesi/Konya, 2005’de Akdeniz Üniversitesi/Antalya, 2006’da Ankara Üniversitesi/DTCF, 2007’de Kocaeli Üniversitesi, 2008’de Onsekiz Mart Üniversitesi/Çanakkale ve 2009’da Pamukkale Üniversitesi/Denizli, sempozyuma ev sahipliği yaptı. Sempozyum, 2010 yılında ise Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da düzenlendi. 2011 de Malatya’da, 2012 yılında Çorum’da yapılan sempozyum bu yıl Muğla’da yapılacak.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.