UĞURSUZ ÜÇGENLE MÜCADELE BİTTİ Mİ

Öldürüldüğü günden bu yana acısı her vatanseverin yüreğinde yer eden büyük gazeteci Uğur Mumcu’nun bıraktığı miras, tüm onurlu gazetecilerin yüreğindedir. Mumcu, tehditler karşısında yılmayan, sadece gerçeğin peşine düşmüş bir isimdi. Külliyatını okuduğumuzda onun köşesini ucuz yorumlara, lafı dolandırmalara ayırmadığını görürüz. Her zaman araştırmalara, bilgiyle yoğurulmuş fikirlere ayırdı köşesini. Dönün bakın eski yazılarına, her yazısında yeni bilgilerle karşılaşırsınız. Korkmadan, çekinmeden yazdı. Evet, öldürüldü 24 Ocak 1993’te ancak toprak altına giren sadece bedeni oldu. Kitapları hala satıyor, görüşleri hala bu ülkenin ilerici insanlarının dimağında…

***

Mumcu ömrü boyunca üç şeyle mücadele etti: “Cinayet, yolsuzluk, işkence... Bu uğursuz üçgeni kırmadan, ne demokrasiden söz edebilirsiniz, ne de özgürlükten.”

Mücadele bitti mi? Bugün aydın, yazar, gazeteci, siyasetçi ve subaylar halen Silivri başta olmak üzere cezaevlerinde tutsak durumda. Bu hukuk cinayeti değil mi? Sahte delillerle insanları cezaevlerine atanlar cinayet işlemiyor mu? Bu ülkede insanların adalete olan inancını öldürdüler. Bu cinayetin faili meçhul değil…

***

Mumcu’nun bir mücadelesi de yolsuzluk ileydi…

Söz söylemeye gerek var mı? Bakınız ülkenin haline… Tevfik Fikret’ten bu yana ülkede ne değişti? Üstad, Han-ı Yağma şiirinde şöyle demiyor muydu: “Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin/Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!” Tevfik Fikret’ten bu yana ne değişmiş, Uğur Mumcu’nun vefatından bu yana ne değişti?

***

Üçgenin bir diğer köşesinde işkence var. Bakınız Gezi olaylarına… Daha öncesinde Emek Sineması yıkılmasın diye eylem yapanlara uygulanan şiddeti hatırlayın… Daha yakın bir örnek, insanların internete özgürce girebilmek için yaptıkları eylemde nasıl bir taşkınlık vardı ki polis yine zalimce saldırdı?

***

Uğur Mumcu mücadele etti, ancak mücadele henüz bitmedi. Mirası, görevdir, üzerimizdedir…

Cinayet var bu ülkede, adaleti katlettiler… Kendileri bile artık kendi yarattıkları canavardan korkuyor…

Yolsuzluk var bu ülkede… Bir kişi diyebilir mi, hırsız cezasını bulur diye, kabil mi?

İşkence var bu ülkede… Hak arayana, eylem yapana amansız bir devlet şiddeti var…

Uğur Mumcu öldürüldü. Mum bizim elimizdedir, karanlıklar üzerine yürümek Uğur Mumcu’dan mirastır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.