Tütüne dönüş başladı

Muğla merkez ve köylerinde tütüne alternatif ürünler çoğalırken, tütün yine gözde ürün olmaya başladı. Devlet tarafından alımı durdurulan tütün ürününün ekimi için Muğla’da son yıllarda dikim sahalarında artış...

Tütüne dönüş başladı

Muğla merkez ve köylerinde tütüne alternatif ürünler çoğalırken, tütün yine gözde ürün olmaya başladı. Devlet tarafından alımı durdurulan tütün ürününün ekimi için Muğla’da son yıllarda dikim sahalarında artış yaşanırken, tütün fideleri toprak ile buluşmaya başladı.

Muğla Karabağlar Yaylası, Düğerek Mahallesi, Yeniköy ve Kötekli Mahallelerinde vatandaşlar özel sektörden gelen talep doğrultusunda sözleşmeli tütün ekimi yapıyor. Düğerek çayırında iki yıl öncesine kadar hiçbir ürün dikilmeyen araziler, şimdi tütün tarlaları haline geldi. Tütün fidelerini sabah erken saatlerde toplayan vatandaşlar, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinden gelen tütün işçileri kanalıyla tarlaya traktör eşliğinde makine ile tütün ekimini yapıyor.

Aydın’ın Bozdoğan ilçesi ve köylerinden tütün ekimi için Muğla’ya gelen kadınlar ve erkekler, 6 ay boyunca Muğla’da yaşayacak. Aydın’dan gelen tütün işçileri, “15-20 yıl öncesi Bozdoğan ve köylerinden çok sayıda insan tütün ekimi için Muğla’ya gelirdi. Son yıllarda Tekel’in tütün alımını bırakması ile bu sayı azaldı. Fakat iki yıldır özel sektörün talebi ile tütüncülük yine önemli bir gelir kapısı haline geldi. Şu anda Bozdoğan’dan en az 10 aile 6 ay boyunca tütün fidesi dikiminden balyalanmasına kadar Muğla’da kalacak. Günlük 35-40 arası bir yevmiye ile çalışıyoruz. Eğer özel sektör tütün alımını sürdürürse, tütüncülük yine gözde ürün olabilir” dediler.

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.