Tütüncülükte hareket başladı

Yatağan’ın en önemli tarım ürünü olan tütün özellikle son 15 yıllık süreçte yerini alternatif tarım ürünlerine bırakırken, Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre 2013 yılında...

Tütüncülükte hareket başladı

Yatağan’ın en önemli tarım ürünü olan tütün özellikle son 15 yıllık süreçte yerini alternatif tarım ürünlerine bırakırken, Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre 2013 yılında ilçede tütün ekimi yapılan arazi miktarı 2 bin dönümü buldu.

Tütün ekimleri hakkında bilgi veren  Yatağan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Veli Kanburoğlu; “Bazı özel firmaların teşvikiyle Yatağan’da tütün dikimi yapılan arazi miktarı arttı. 2012 yılında bu rakam 800 dönüm civarındaydı ancak, rakam bu yıl 2 bin dönüme kadar yükseldi” dedi.

Tütüncülüğe geri dönen Akgedik Köyü Muhtarı İsmet Olgun ise, 15 yıldır karpuz, buğday gibi tarım ürünleri yetiştirdiği 35 dönümlük arazisinin bu yıl ilk defa tütünle yeniden buluştuğunu belirtti. Tütünün Yatağan çiftçisi için önemine vurgu yapan İsmet Olgun; “60 ve 70’li yıllarda 200 Bin balya tütün yetiştirilen Yatağan’da bu sayı giderek azaldı. 90’lı yıllarda kota uygulamasının getirilmesiyle bu rakam iyice azaldı, ardından da tamamen bitti. Geçimimizi sağladığımız tütünü yaklaşık 15 yıldır tarlalarımıza dikemez hale geldik. Bunda uygulanan devlet politikaları etkili olduğu gibi, tütünün artık para etmez hale gelmesi de etkili oldu. Çiftçimiz tütün dikemez hale getirildi ancak, yurt dışından getirilen ithal tütünler fabrikalarda işlendi. Özel firmaların tütün ekimini desteklemeye başlamasının ardından 15 yıl aradan sonra tekrar tütün yetiştirmeye başladık. İlk hasatımızı bu yıl yapacağız. Tütün sadece yetiştiren için değil, kadınlarımız için de önemli bir gelir kapısı. Yüzlerce kadın ve erkek tütün tarlalarında yevmiye ile çalışıp evine ekmek götürüyor” diye konuştu.

Arazilerinin önemli bir bölümünü zeytinliğe dönüştürdüğünü belirten İsmet Olgun; “Tütünle geçimini sağlayan Yatağan çiftçisi tütüncülüğün bitmesinin ardından alternatif tarım ürünlerine yöneldi. Ben tütün yetiştirmekte kullandığım tarlalarda buğday, karpuz gibi tarım ürünleri yetiştirdiğim gibi, bir bölümünü de zeytinliğe dönüştürdüm” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 123 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.