Türkiye’nin tek Piramit Mezarı tehdit altında

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Türkiye'nin tek piramit mezarı olma özelliği taşıyan yapıt, defineciler tarafından sürekli kazıldığı için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.Türkiye'deki tek 'piramit mezar' olarak...

Türkiye’nin tek Piramit Mezarı tehdit altında

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Türkiye'nin tek piramit mezarı olma özelliği taşıyan yapıt, defineciler tarafından sürekli kazıldığı için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Türkiye'deki tek 'piramit mezar' olarak bilinen tarihi yapının defineciler tarafından talan edilmesi sonucu yıkılma tehlikesinin oluştuğu belirtildi. Köylülerin yakın zamana kadar Çağ Baba Türbesi olarak bildiği ve çocuğu olmayanların türbe önünde kurban kesip, dua ettiği piramit mezarın kitabesinin çözülmesinin ardından, M.Ö. 2. yüzyılda Mısırlı bir komutanın savaşçı karısı için yaptırdığı anıt mezar olduğu ortaya çıkmıştı.

Araştırmacı, ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Hakkı Çopuroğlu yaptığı açıklamada, piramit mezarın bir an önce koruma altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Çopuroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karya yolu yürüyüş parkurlarının en ilginç uğrak noktalarından birisi üzerinde olan Turgut'taki Piramit Anıt mezar definecilerin sürekli kazması ve kurcalaması yüzünden yıkılma tehlikesi taşımaktadır. İlgili kurumları bu eserin korunması, daha fazla araştırılması ve restore edilmesi için göreve çağırıyorum. Bölge halkı tarafından Çağ Baba Türbesi olarak bilinen anıt mezar, İskender sonrası kısa bir dönem Karya sahillerinde var olan Mısır kolonileşmesi sırasında yapılmıştır. 70'li yıllarda kazıldığı ve içinden bir çok altın ve değerli eşyanın yanı sıra Mısır mühürleri ve paraları çıktığı bilinmektedir. Ülkemizdeki doğa ve sanatseverleri Karya yolu parkurlarında yürümeye ve bu eşsiz eseri görmeye davet ediyorum."

Turgut Mahallesi'nde yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Aydoğan ise mezarın defineciler tarafından sürekli kazılarak tahrip edildiğini hatırlatarak şöyle dedi:

"Biz bu yapıyı daha düne kadar Çağ Baba Türbesi olarak biliyorduk. Çocuğu olmayanlar buraya gelir, kurban kesip, dua ederlerdi. Ama sonra öğrendik ki çok eski çağlardan kalma anıt bir mezarmış. Fakat bu tarihe yapı bakımsız ve definecilerin yağması altında. Biz mahalleli olarak korunma altına alınıp turizme kazandırılmasını istiyoruz."

Turgut köyünde yaklaşık 50 metre yükseklikteki kayaların üzerinde bulunan mezar, dışarıdan bakıldığında piramidi andırıyor. Yüksekliği 6 metre, içi de 3 metrekare olan piramit mezarın tavanı da kubbe şekilde. Kayalıklardan ovaya doğru taş merdivenlerin bulunduğu mezar, kaynaklara göre M.Ö. 2. yüzyılda, savaşçı Diagoras ve karısı Aristomakha için yapılmış.

Bu haber toplam 76 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.