Türkiye’nin ilk Paralimpik Yelkenlisi Marmaris’te üretildi

Türkiye’nin ilk Paralimpik yelkenlisi Marmaris’te üretildi. 7 bin 500 euroya mal olan tekne hakkında bilgi veren ENMA yat tasarım firması sahibi Enis Eralp, teknenin Amerikan Cup’ta yarışan 12 metrelik teknenin bir benzerini bu...

Türkiye’nin ilk Paralimpik Yelkenlisi Marmaris’te üretildi

Türkiye’nin ilk Paralimpik yelkenlisi Marmaris’te üretildi. 7 bin 500 euroya mal olan tekne hakkında bilgi veren ENMA yat tasarım firması sahibi Enis Eralp, teknenin Amerikan Cup’ta yarışan 12 metrelik teknenin bir benzerini bu projeye uyarladıklarını belirtti. Eralp, bu teknenin dünyada birkaç klasta bulunan paralimpik teknelerinden biri olduğunu söyledi. Özürlü yelkenliler için sıfırdan dizayn edildiğini anlatan Eralp, şöyle konuştu: "Kol ya da bacağı olmayan bir özürlü yelkenci pedallar ya da koluna uygulanan sistemle oturduğu yerden bu tekneyi kullanabilir.Teknede bütün arma (halat kumanda merkezi) yeni geliştirilen bir sistemle ön tarafa alınmıştır.”

İlk tekne Alanya’ya

İlk teknenin Alanya’ya gideceğini belirten Eralp, şunları söyledi: “Alanya Deniz Ticaret Odasının da katkılarıyla üretilen bu tekne bugün yola çıkarak Alanya’ya gidecek. Şu an üretim bandında dört tekne var. Bunlarda birkaç gün içerisinde üretimden çıkarak özürlü vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak. İkinci tekne Ergo Sigorta ve ADF Marine desteğiyle Marmaris’te kullanılacak."

Eralp, teknenin Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) tarafından onaylı olduğunu ve yarışlara katılabilmesi için tüm belgelerin alındığını belirtti. Marmaris’te tamamen kendi imkanlarıyla ürettiği bu teknenin dünya ve ulusal liglerde yarışmaya hazır olduğunu belirten Eralp, "2015 yılında üretimi artırarak, Türkiye genelinde düzenlenecek yarışlarla 2016 yılında Brezilya’nın Rio kentinde düzenlenecek paralimpik olimpiyatlarına bu tekne ile sporcu yetiştirme çabasındayız” dedi.

Eralp, Marmaris koyunun daha iyilerine layık olduğunu belirterek şunları ekledi: "İlçemiz yelken sporunun merkezi haline gelmeye çok müsait biz de engelli sporcular için bir adım atarak denize ve denizciye destek olmak istedik.”

Teknenin özellikleri

Tekne tamamen özürlüler için dizayn edildi. 24 metrekare yelken alanına sahip bulunuyor. Bu nedenle 2.4 sınıfı olarak adlandırılıyor. 4 metre 16 santim uzunluğa, 4.65 metre yüksekliğe sahip tekne 20 knot rüzgarda 15 deniz mili hız yapabiliyor. Tekne ayrıca, uluslararası yarışlara ve olimpiyatlara katılabilmesi için gerekli tüm belgelere sahip.

Bu haber toplam 81 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.