TÜRKİYE'NİN İLK DENİZ KORUCULARI

Dünyaca ünlü Gökova Körfezi’nde balık neslinin devamı için oluşturulan balıkçılığa kapalı alanlar Türkiye’nin ilk Deniz Korucuları tarafından denetleniyor. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, koruma alanlarından...

TÜRKİYE'NİN İLK DENİZ KORUCULARI

Dünyaca ünlü Gökova Körfezi’nde balık neslinin devamı için oluşturulan balıkçılığa kapalı alanlar Türkiye’nin ilk Deniz Korucuları tarafından denetleniyor. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, koruma alanlarından özellikle İngiliz Koyu’nda koruma öncesine göre Lahoz Balığı yavrusunda 40 kat artış sağlandığını söyledi.

Türkiye’nin ilk sivil deniz korucuları, Muğla’nın ünlü Gökova Körfezinde göreve başladı.

Gökova Körfezinde balıkçılığa kapatılan bu alanlarda korumanın etkin şekilde uygulanması için dünyada başarılı örnekleri olan yöntemlerden biri Deniz Korucuları (Marine Rangers) sistemi uygulamaya konuldu. Akdeniz Koruma Derneği (AKD), Gökova Körfezi’nde koruma alanlarının oluşturulması sonrası deniz korucuları sisteminin hayata geçirilmesi için hem bakanlık, hem de yerel yöneticiler ile görüşme yaptı. Bu sistemin Türkiye’de yasal, ya da yönetsel her hangi bir düzenlemesi, altyapısı bulunmaması nedeniyle Flora Fauna International, UNDP Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi önemli ulusal ve uluslararası organizasyonların destekleri ve ünlü iş adamı Mustafa Koç’un bireysel katkıları ile Türkiye’nin ilk Deniz Korucuları çalışmaya başladı.

Deniz korucuları, Gökova Körfezinde daha önce oluşturulan 6 adet balıkçılığa kapalı alanları yerel balıkçıların da yardımlarıyla 24 saat gözlüyor, yasa dışı avcılıkla mücadele ediyor. Amacı ceza yazmak olmayan proje, sadece korumanın önemini anlatarak farkındalık yaratmaya çalışıyor ve bu faaliyet Sahil Güvenlik ve Jandarma ile iş birliği içinde gerçekleştiriliyor.

Şu anda 2 korucu var

Akdeniz Koruma Derneği Başkanı ve profesyonel sualtı fotoğrafçısı Zafer Kızılkaya, Türkiye’nin ilk Deniz Korucuları projesi hakkında verdiği bilgide, “Gökova Deniz Koruculuğu projesi 2010 yılında Gökova Körfezinde 6 adet balıkçılığa kapalı alan yaratılması ile ortaya çıktı. Bu alanlar Gökova Körfezindeki balık stoğunun çökmesinden sonra sistemin kendini toparlaması için bölgedeki balıkçılık kooperatifleri ve bireysel balıkçılar ile yaptığımız toplantılarımızda onları ikna ederek ortaya çıkardık. Alanları karar verdikten sonra eğer bu alanlar iyi korunursa, bir süre sonra burada çoğalacak balık dışarı taşacak, bu bir nevi balıkçının bankadaki parası gibi alanların iyi korunması durumunda dışarıya banka faizi gibi balık taşacak. Bu dünyanın birçok yerinde denendi ve zaten kendini çok iyi ispat etmiş bir balıkçılık yönetimi. Alanlar ilan edildikten sonra, Ören’de tek Sahil Güvenlik botu var. Sahil Güvenlik ekiplerinin birinci görevi balıkçılığa kapalı alanları korumak olmadığından biz de Akdeniz Koruma Derneği olarak Deniz Koruculuğu sistemi başlattık” dedi.

Lahoz’da artış gözleniyor

Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Kızılkaya, balıkçılığa kapatılan alanlarda yapılan sıkı denetimler sonrası, özellikle Lahoz balığı türünün yüzde 40 oranında arttığını dikkat çekti. Kızılkaya, “Bizim görevlendirdiğimiz deniz korucularının herhangi bir ceza kesme yetkileri yok. Ama olayı belgeliyorlar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ortak çalıştıkları için hemen onlara iletiyorlar. Akdeniz Koruma Derneği olarak bizim İngiliz limanında bir korucu botumuz var, bir de Akyaka’da var. İngiliz koyundaki korucumuz Boncuk limanını ve İngiliz limanını, Akyaka’daki korucumuz ise Çamlı ve Akyaka bölgesini bakıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı Bördübet koyunu kendisi kontrol ediyor, Akbük ise çok küçük bir alan ve orada yasa dışı balık avcılığı ile ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Bizim burada yapmış olduğumuz sadece geçen seneki sayımlarda içerideki Lahoz miktarı, lahoz yavrusunun proje başlamadan öncesine göre 40 misli daha arttığını gördük. Koruma alanlarından çok olumlu sonuçlar geliyor” dedi.

Eğitimden geçirildiler

Türkiye’de ilk defa Gökova Körfezinde uygulamaya konulan Deniz Korucuları sisteminde görev alan yöre balıkçılarının görev öncesi denetim dışında ilkyardım gibi konularda da eğitildiğini belirten Kızılkaya, “İki korucuyu 24 saat yasadışı balık avcılığı ve diğer çıkabilecek sorunlar ve ilkyardım ile ilgili konularda da eğittik. Bunlar bu amaç ile de hizmet veriyorlar. Bu sistem nereye kadar devam eder bunu bilemem. Sistem çok iyi uygulanan bir sistem. Sahil Güvenlik ile çok iyi bir işbirliği içinde çalışıyoruz.Türkiye‘de ilk defa uygulanan bu örnek çok iyi bir örnek. Kapalı alanların sadece Sahil Güvenlik Komutanlığı ile değil, devletin içerisinde, Çevre Bakanlığının içerisinde Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün içerisinde bir deniz koruculuğu sistemi veya mevcut deniz korucularının, onların altında çalışarak alanları çok daha rahat, çok daha ucuz koruyabildiğini gösteren bir sistem” dedi.

Bu haber toplam 173 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.