Türkiye Akdeniz Turizminden payını alacak

Bütünleşik Kıyı Yönetmeliği Dünya Kongresi Marmaris’in ev sahipliğinde gerçekleşti. 40 ülkeden 300 temsilcinin katıldığı toplantıda Türkiye’nin 2020 yılında Türkiye’nin Akdeniz’in turizminden en fazla pay alan ülke...

Türkiye Akdeniz Turizminden payını alacak

Bütünleşik Kıyı Yönetmeliği Dünya Kongresi Marmaris’in ev sahipliğinde gerçekleşti. 40 ülkeden 300 temsilcinin katıldığı toplantıda Türkiye’nin 2020 yılında Türkiye’nin Akdeniz’in turizminden en fazla pay alan ülke konumuna geleceği belirtildi.

Marmaris, Bütünleşik Kıyı Yönetmeliği Dünya Kongresine ev sahipliği yaptı. Kongreye aralarında Muğla Valisi ve Japonya’nın Hyogo Eyaleti Valisi’nin de bulunduğu 40 ülkeden 300 üzerinde yetkili katıldı.

Bu yıl 11’ncisi düzenlenen Bütünleşik Kıyı Yönetmeliği Dünya Kongresi Marmaris’te yapılıyor. Kongre öncesi Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, kongreye katılmak üzere Marmaris’e gelen Japonya’nın Hyogo Eyaleti Valisi Toshizo Ido’yu ağırladı. Güvençer ve Acar, Ido’ya Türk kültürünü ve Marmaris’i tanıtan hediyeler takdim etti.Akdeniz Kıyı Vakfı’nın organize ettiği kongreye 40 ülkeden 300 üzerinde katılımcı iştirak ediyor. Bütünleşik Kıyı Yönetmeliği Dünya Kongresi dün sonuç bildirgesinin okunmasının ardından sona erdi.

“Kıyılar yanlış kullanılıyor”

Birleşmiş Milletler Kıyı Uzmanı Atilla Uras ve İngiltere Swansea Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Allan Williams, kongre ve Akdeniz’deki kıyı yönetmeliği hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kıyı uzmanı Atilla Uras yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin kıyıları bir çok doğal değeri barındırıyor. Diğer taraftan ekonomik olarak ta birçok katkı sunuyor. Ülkenin önde gelen sektörleri kıyıda konuşlanmak zorundadır. Türkiye, hem korunan alanlarını ilan etme, yönetim planları yapma konusunda hem de kıyıyı doğru kullanma açısından çok önemli adımlar attı. Ama hâla yanlış kullanımlarda devam ediyor. Son 20 yılda kıyı yönetmeliği konusunda iyi giden çalışmalarda var ancak kötü giden alışkanlıklarımızda devam etmektedir. Fakat, Türkiye dünyaya örnek verebilecek potansiyelde bir ülke. Toplantının bu açıdan Türkiye’de yapılması önemliydi. Kongreye diğer ülkelerin oldukça ilgi gösterdiğini görüyoruz.”

“Kıyılarınız baskı ile karşılaşabilir”

İngiltere Swansea Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Allan Williams, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gelecekte Akdeniz’e gelen turist sayısındaki artıştan büyük bir pay alacağına dikkat çekti. Türkiye'nin nefes kesici kıyılara sahip olduğunu anlatan Williams, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da bir çok insanı bu ülkeye çekiyor.Dünya turizm örgütünün rakamlarına göre; 2020 yılında dünyada 1.6 milyar turist olacak. Bunun 4.1’inin Akdeniz'de olması bekleniyor. Türkiye’de bu 4.1’den büyük bir pay alacak. Akdeniz koyları mükemmel güzellikler barındırıyor. Mülakat yaptığımız turistlerin yüzde 85’i Akdeniz’e gelme sebebi olarak kumsalları gösteriyor. Bu yüzden Türkiye kıyıları gelecekte yoğun bir ilgi ve baskıyla karşı karşıya kalabilir. İspanya’da 2020’ye kadar kıyının yüzde 50’sinin yapay kıyı haline geleceği düşünülüyor. Bunun için kıyılarımızı doğru kullanmamız çok önemli. Türkiye’nin bu konuda dünyadan, dünyanın da Türkiye’den öğreneceği çok şey var."

Akdeniz’i çevreleyen 21 ülke 2008 yılında Entegre Kıyı Yönetimi Protokolü'ne imza attı. Bu ülkelerden sadece 9’u, bu protokolü meclislerinden geçirerek yürürlüğe soktu. Türkiye ise bu protokole imza atmadı.

Bu haber toplam 61 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.