“Türkiye, AB’nin ihtiyacını karşılayabilir”

Ünlü Fransız  Trüf Mantarı Uzmanı Pierre Sowzat,  Yatağan’da  2013 Yılında  kurulan 3 Trüf Mantarı bahçelerinde  gelişim kontrolü yaptı. Yatağan Kaymakamı  Gökay Özkan’ı da ziyaret eden Sowzat,...

“Türkiye, AB’nin ihtiyacını karşılayabilir”

Ünlü Fransız  Trüf Mantarı Uzmanı Pierre Sowzat,  Yatağan’da  2013 Yılında  kurulan 3 Trüf Mantarı bahçelerinde  gelişim kontrolü yaptı. Yatağan Kaymakamı  Gökay Özkan’ı da ziyaret eden Sowzat, “Türkiye  iklim ve doğa koşulları açısından Trüf mantarı için  çok uygun.  AB’nin ihtiyacını karşılayabilir”dedi.

Yatağan’da ekimi gerçekleştirilen Trüf Mantarı’nda başarılı sonuç elde edilirken ilk hasatlar ise önümüzdeki yıllardan itibaren yapılmaya başlanacak ve üretim yaygınlaştırılacak.Fransız Ünlü Trüf Uzmanı Pierre Sowzat, üretim alanlarında incelemelerde bulundu.

Pierre,  beraberinde, Muğlа Sıtkı Koçmаn Üniversitesi Trüf Uygulаmа ve Arаştırmа Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, Yаtаğаn Gıdа, Tаrım ve Hаyvаncılık İlçe Müdür Vekili İsmаil Hаkkı Yüksel, diğer görevliler  ve    2013 yılındа Yаtаğаn’dа kurulаn 3 trüf mаntаrı bаhçesi sahipleriyle birlikte, önce  bahçelerde inceleme yaptı. Daha sonra  Yatağan Kaymakamlığı Toplantı Salonunda, slayt ortamında, Trüf Mantarından ürün alınana kadar geçen 5 yılda ne gibi çalışmalar yapıldığı konusunda geniş bilgi sundu.  Bu sunuma  mevcut ekibin yanı sıra Trüf Mantarına ilgi duyanlarda katıldı.

Kilosu 3 bin TL

Muğlа Sıtkı Koçmаn Üniversitesi Trüf Uygulаmа ve Arаştırmа Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu; “Şu anda Yatağan’da,  Yatağan Ovası, Dipsiz Mevki ve  Doğanköy Mahallesi olmak üzere 3  bahçeye 2013  yılında ekilen Türüf Mantarlarının  takibi yapılıyor.  Merkezi Fransa, ancak Tarım Bakanlığı projesi olan bu girişime, Muğla  Üniversitesi danışmanlık yapmaktadır.  Aynı Fransız  tekniği ile üniversitede  Meşe  fidesi ile ekilip yetiştirilen Trüf mantarı çok lezzetli bir yemek. Kilosu   3 bin liradan alıcı bulmaktadır.  Türkiye’de 2013 yılında üretimine başlanan Trüf mantarı ilerde çok büyük sektör olabilir” dedi.

Kaymakam Özkan’ı da ziyaret etti

Pierre Sowzat, beraberindekilerle birlikte Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan’ı da ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi verdi.   Sowzat, “Türkiye  iklim ve doğa koşulları açısından Trüf mantarı için  çok uygun  AB’nin ihtiyacını karşılayabilir. Çünkü AB ülkelerinde üretim azalıyor talep artıyor, bu fırsatı Türkiye iyi değerlendirmeli” şeklinde konuştu.

Yatağan Kaymakamı  Gökay Özkan da yapılan çalışmaları sevinçle karşıladığını belirterek şunları söyledi: “‘Ziyaretinizi çok önemli buluyorum.  Çünkü Türkiye’den çok sayıda kişi Fransa’da yaşıyor. Bunlar Fransa’ya önemli katkılar yapıyor.  Bende mantar konusunda hayli bilgi sahibiyim sizlere yardımcı olabilirim ancak Trüf  konusunda geniş bilgi sahibi değilim. Trüf mantarcılığının gelişmesi  Ülkemize katkısı için  ne yapmamız gerekiyorsa katkı yapmaya hazırız.”

Bu haber toplam 114 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.