Türk Kurultayı başladı

Fethiye’de başlayan ve 4 gün sürecek olan 4’üncü Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultay’ına 24 ülkeden 100’ü aşkın konuk katıldı. Kurultayın açılışında Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ya Kırgızistan’dan...

Türk Kurultayı başladı

Fethiye’de başlayan ve 4 gün sürecek olan 4’üncü Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultay’ına 24 ülkeden 100’ü aşkın konuk katıldı. Kurultayın açılışında Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’ya Kırgızistan’dan Doç. Dr. Abdil Şermatov tarafından Kırgız Milli Giysisi giydirildi.

Türk Dünyası Kültür Kurultayı’nı Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı, Cumhuriyet Başsavcısı Ergun Tokgöz ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK) Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Nasrattınoğlu, “Bu toplantının bu coğrafyada düzenlenmesi son derece anlamlıdır. Türk dünyası kültürünü yürüyebildiği yere kadar yürüteceğim. Fethiye Belediyesi’nden başka bu kurultaya Türkiye Cumhuriyeti’nden hiçbir makamın katkısı yoktur” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da, “Türkülerimiz aynı, coğrafyalarda bizi birbirimize bağlayan köşe taşlarıdır. Bu kurultayı Türkiye’de 800 ilçeden biri olan Fethiye’de düzenlemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Türklük kavramının bu son dönemde tartışma konusu yapılıyor olması yanlıştır” diye konuştu.

Sempozyum üyeleri adına konuşan Azerbaycan-Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Nagiyev ise, “Fethiye’de kurultay düzenlemekle kalmıyorsunuz bir de bayram bahşediyorsunuz” diyerek, “Biz bayramımıza sahip çıkmazsak, başkaları sahip çıkar” dedi.

Konya Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Saim Sakaoğlu da, 10 dakikalık bildirilere Türk’ün öyküleriyle türkülerini sığdırmaya çalışacaklarını anlatıp, özellikle gençlerin bu bilim adamlarıyla görüşüp, bilgilerinden yararlanmalarını istedi.

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Konsolosu Şöhret Mustafayer ise, şunları söyledi: "Bizler Türklerin ortak değerlerini ön plana çıkararak, gelecek nesillere taşımak ve millet olma şuurumuzu pekiştirmek gayretindeyiz” şeklinde konuştu.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da, “Bu kurultay sonunda bildirilerden oluşan kitap ile birlikte Türklerden oluşan bir CD de hazırlanıp, sunulursa çok faydalı olacaktır” dedi.

Fethiye Belediyesi ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu işbirliği ile düzenlenen 4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı’nda ilginç bildirilerde sunuldu. Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, ‘Muğla Epik Türküleri’nin anlatı yapısı bakımından Türk Halk Türküsü geleneği içindeki yeri’ üzerine bildiri sunarken, Doç. Dr. Selçuk Duman da Atatürk’ün hayatında öyküleriyle “Türk Müziğinin yeri” hakkında bilgiler aktardı. Bu bildiriler dikkatle izlendi.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.