Türk Eğitim-Sen’den Rotasyon tepkisi

Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Muğla Şubesi Başkanı Mürsel Özata, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerine Rotasyon uygulaması ile yaptığı basın açıklamasında; uygulamanın haksızlıklar içerdiğini belirterek,...

Türk Eğitim-Sen’den Rotasyon tepkisi

Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Muğla Şubesi Başkanı Mürsel Özata, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerine Rotasyon uygulaması ile yaptığı basın açıklamasında; uygulamanın haksızlıklar içerdiğini belirterek, bakanlık yetkililerine “Hakkımızı asla helal etmeyeceğiz” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin hatalı uygulamalarına ısrarla devam ettiğini ileri süren Özata; “ Artık Milli Eğitimde gündemdeki mevcut problemler daha çözülmeden yeni bir problemle karşı karşıya kalıveriyoruz. En son gündemdeki problemimiz İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile İl ve İlçelerde görev yapan müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin zorunlu rotasyonu problemi.

Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece göreve başlarken rotasyona uğrayacaklarını bilmeden göreve başlayıp çoluğuyla çocuğuyla yerleşik hayata geçen idareciler büyük bir çoğunlukla il dışına tayin istemek zorunda bırakılmışlardır.”dedi.

Yönetmelik eksikliklerle dolu

Rotasyon yönetmeliğinin eksiklikler ve hatalarla dolu olduğuna dikkat çeken Özata; “

Şöyle ki; Performans ve Yeterlilik Değerlendirme Formunun içeriği adına uygun değildir. Yeterlilik değerlendirmesi yapmak demek yöneticinin yeterli olup olmadığını tespit etmek anlamına gelir. Oysaki bu formun içeriği bundan uzaktır.

Şimdi bir kişi Aylıkla ödülü yok diye 18 Puan almışsa diğer kişi ise aynı ödüle sahip olmadığından 15 puan alması durumunda biri diğerine göre yetersizdir denilebilir mi?

Formda yer alan ve özellikle Eğitim Kurumu Yöneticiliklerinde geçen puanlar ile bu yönetmelik kapsamındaki görevlerde geçirilen süreler arasında denge sağlanamamıştır. Bu noktada bu yönetmelik kapsamındaki görevlere daha çok puan verilmesi gerekir.

Ceza ve ödül puanlamasında dengesizlikler mevcut

Her bölge için zorunlu çalışma süreleri belirlenmiştir fakat bulunduğu hizmet bölgesinde de tercih hakkı verilerek buralarda da kalmalarına olanak tanınmıştır. Hizmet süresine bağlı olarak hizmet bölgelerinde belli bir süre kalınmasına çalışılırken aynı zamanda puanın yüksekse yanı bölgede 20 tercih daha yaparak kalabilirsin denilmesinin mantığı anlaşılamamıştır.

İlçelerde görev yapan şube müdürleri il merkezlerine tayin isteyemeyeceklerdir. Buradaki amaç il merkezlerinde görevlendirilen şube müdürlerini koruma çabasıdır. Asil kadroya haiz olanlar vekillerin yerinden olmaması için hakları resmen gasp edilmektedir.

Rotasyona dayalı bir sistem kuruyorsan bu yöneticilerden örneğin şu kadar yıl şube müdürlüğü yapanlar İlçe Müdürlüğü ya da İl Müdür yardımcılığına atanıp tercihte bulunabilirler denilerek görevde yükselmeleri sağlanabilirdi. Aynı şekilde ilçe müdürlerine de İl müdürü olma olanağı verilebilirdi.

Burada amaç tabii ki işleyişin düzgün olması değil amaç insanların düzenini bozarak emekliliğe sevk etmek ve oluşacak boş kadrolara kendi yandaşlarını yerleştirmek olduğu aşikârdır. Zira diğer sendikalardan üye çalmak için vaat edilecek makam sayısı son derece azalmıştı.”diye konuştu.

Adama göre makam yaratılıyor

Uygulamalarla makama göre adam yerine adamlara göre makamlar yaratıldığını iddia eden Özata, şu görüş ve düşüncelere yer verdi: “Ülkemizde makama göre adam yerine adamlara makam yaratılmaya çalışıldığı sürece hiçbir ilerleme kat etmemiz mümkün olmaz.

Bakanlığın siyaseti bu denli ön plana çıkarması Türk Milli Eğitim Sistemine yarar değil zarar getirecektir. Bunu bir türlü idrak edemeyenlerin elindeki MEB gelecek için umut vaat etmemektedir. MEB yapması gereken açık ve nettir: Kariyer ve liyakat ilkelerini gözeten objektif kriterlere bağlı bir atama modelini yerleştirmek ve uygulamak.

Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Adaletin tesis edilmediği, objektif kriterler yerine, yandaşlığın esas alındığı, belli bir kesime hizmet amacını taşıyan her uygulama yerle yeksan olmaya mahkûmdur.

Bu nedenle; iş barışını bozduğunu ve belli bir sendikaya üye olmayanlara negatif ayrımcılık yapıldığını düşündüğümüz tüm sınavsız, kıstassız İl müdür yardımcılıklarına, İlçe Müdürlüklerine, şube müdürlüklerine yapılan atamalar hemen iptal edilmelidir.

Mevzuata riayet edilmeden, sınava dayalı olmadan yapılan şube müdürlükleri başta olmak üzere tüm kadrolara yapılan görevlendirmeler derhal sona erdirilmelidir.

Bu atamaların ve görevlendirmelerin iptal edilmemesi ve yapılmaya devam edilmesi durumunda bu görevlendirmeyi yapan ilgililer hakkında genel merkezimizce suç duyurusunda bulunulacak, daha önce olduğu gibi atama ve görevlendirmelerin iptali için davalar açılacaktır. “

HABER:   Türker ÇERMİK

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.