TÜMACAM AÇILDI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk-Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulaması ve Araştırma Merkezi açıldı.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, Türk-Macar Akademik ve...

TÜMACAM AÇILDI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk-Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulaması ve Araştırma Merkezi açıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, Türk-Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulaması ve Araştırma Merkezi (TÜMACAM) açılışını Muğla valisi Mustafa Hakan Güvençer, Macaristan Büyükelçisi Janos Hovari, Rektör vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Merkezin Müdürü Prof. Dr. Melek Çolak yaptdı.

Türk-Macar Akademik ve Bilimsel İşbirliği Uygulaması ve Araştırma Merkezi’nin açılışından sonra Büyükelçi Janos Hovari tarafından ‘Tarih Boyunca Macarlar ve Türkler’ konusunda konferans verdi. Konferans öncesi konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, “Bugün iki mutluluğu birden yaşıyoruz. Bazen çok mütevazi binalardan çok büyük başarılar çıkar. Bugün merkezimiz adına mütevazi bir başlangıç yaptık. Edebiyat Fakültemizde bir odayı Merkezimize tahsis ettik. Ama göreceksiniz ki, çok büyük ve lüks odalarda yapılan işlerden çok daha farklı ve işler bu odadan çıkacak. Bunu en iyi anlayacak kişi, bizler gibi kendisi de akademisyen olan sayın büyükelçimiz anlayacaktır. İkinci yaşayacağımız mutluluk Sayın Büyükelçimiz tarafından sunumu yapılacak ‘Tarih Boyunca Macarlar ve Türkler’ konferansı olacaktır. Biz Üniversite olarak büyük ölçekli AB projesini 2013 yılının Ekim ayında startını verdik. Macaristan’dan birçok Üniversite ile bu konuda işbirliği içindeyiz” dedi.

Güvençer geleceğe vurgu yaptı

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise “Dünya ve Avrupa her zaman olduğu gibi içinden geçtiğimiz süreçte de barışa ve barış için verilen emeklere, dünya ve bölge barışı için bir araya gelen ellere ihtiyaç var. Barış arayışı öncelikle samimi ve dost gönüllerin ve ellerin bulaşmasını bekliyor. Bugün belki mütevazi bir mekanda mütevazi bir tören ile açılışını yaptığımız merkezin de aracılığı ile dünya ve Avrupa barışının muhtaç olduğu iki dost el çok büyük güzellikler üretmek için bir araya gelecektir. Türk ve Macar halkları binlerce yıllık bir tarihi geçmişte, son yüz yıla varıncaya kadar, hem tarihi, hem coğrafi, kısmen kültürel, siyasi ve idari ortak Türkiye ve Macaristan sahip oldukları kıymetlerdir. Bu iki dost ülke, ekonomik, siyasi ve kültürel dinamikleri ile bir araya geldiklerinde çok şeyler yapabilecek durumdalar. Sahip oldukları işlenmeye muhtaç çok iyi cevherleri var. Bugün burada atılan tohumu geleceği yolcu edecek insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu emek, vakti geldiğinde verilecektir. Bu tohumdan çıkacak ağacın dalları altında her iki ulusun fertlerine bir huzur gölgesi oluşturacaktır. Gölgede rüzgârın şarkısı da bölgede huzur ve barışın şarkısı olacaktır” dedi.

“Tarihsel ve kültürel bağalarımız var”

Macaristan Büyükelçisi Janos Hovari, Türkler ile Macar halkının tarihsel bir dostluğu, kardeşliği ve arkadaşlığı bulunduğunu söyledi. Konferansını Türkçe sunan Hovari, “Macarca ve Türkçe dilleri arasında akrabalık var. Macaristan’a gelirseniz bazı kelimelerin Türk kökenli olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca gramer bakımından da Macarca ve Türkçe ne kadar yakın olduğunu görürsünüz. Bunun sebebi Macarlar ve Türkler arasındaki ilişki çok eski zamanlara, binlerce yıl öncesine Orta Asya’ya dayanmaktadır. Çünkü bizim asıl vatanımız, ilk vatanımız Orta Asya’dır. Biz Orta Asya’dan yola çıktık, Hazar Denizi ve Karadeniz üzerinden yolumuza devam ettik. Ama siz Güney’den İran üzerinden yola çıkarak Anadolu’ya geldiniz. Bu nedenden dolayı bazı telaffuzlardan dolayı fark var. Ama bir Türk için Macarcaya bakmak Türkoloji açısından bir gezidir. Dört önemli unsur var. Birincisi bir arkadaşız. Nedeni de Orta Asya’da biz Kuzey’de, siz Güney’de yaşadınız. İkincisi Tarihsel bağlarımız var Türkler ile. Üçüncüsü, soğuk savaş döneminde ortaya konan ilişkiler ve sonuncu da Türkiye ile Macaristan arasındaki münasebetlerin arttırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar” dedi.

Bu haber toplam 68 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.