TOKSÖZ’DEN “KIRSAL MAHALLE” AÇIKLAMASI

2012 yılındaki düzenlemeyle mahalleye dönüştürülen 17 bini aşkın köy ve belde, talep etmeleri halinde “kırsal mahalle ”ye dönüşebilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, komisyonlar...

TOKSÖZ’DEN “KIRSAL MAHALLE” AÇIKLAMASI

2012 yılındaki düzenlemeyle mahalleye dönüştürülen 17 bini aşkın köy ve belde, talep etmeleri halinde “kırsal mahalle ”ye dönüşebilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, komisyonlar kuracaklarını ve bu komisyonların alacağı karara göre hareket edeceklerini söyledi. Öte yandan, mahallelerinin kırsal mahalle olmasını isteyenler de dilekçeyle belediyeye müracaat etmeye başladı.

Mustafa Aktaş

Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle, köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verince, uygulamadan geri dönüşün yolu açıldı. 7254 Sayılı Torba Yasa'daki köy statüsüne ilişkin düzenleme, 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu düzenlemeye göre, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “kırsal mahalle” statüsüne geçebiliyor. Statü değişikliğine ilişkin başvurular, ilgili ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin onayı ile karara bağlanabiliyor.

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişe bilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak kırsal yerleşim özelliği taşıyan mahallelerimizin tespiti için  belediyemizde çalışmalar başlatılmıştır. Yapılacak tespitler sonucunda belediye meclisimiz tarafından alınacak  karar Muğla Büyükşehir Belediye Meclisince  uygun görülmesi halinde  onaylanarak sonuçlanacaktır. Bu çalışmalar kapsamında kurulacak komisyonlarca, uygulamanın eksileri ve artıları değerlendirilecek ve içerisinde muhtarların olacağı komisyonların alacağı karara göre hareket edeceğiz” diye konuştu.

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.