Tohum-Takas Şenliği

Fethiye’de, yerel tohumların kaybının önlenmesi amacıyla tohum takas şenliği düzenlendi. Fethiye Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşen tohum takas şenliğinin amacının yerel tohumların kaybolmaması ve ithal tohumların kullanılmasının...

Tohum-Takas Şenliği

Fethiye’de, yerel tohumların kaybının önlenmesi amacıyla tohum takas şenliği düzenlendi. Fethiye Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşen tohum takas şenliğinin amacının yerel tohumların kaybolmaması ve ithal tohumların kullanılmasının bitirilmesi olduğu bildirildi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nin öncülüğünde Fethiye Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen şenlik, Fethiye Belediye Kültür Merkezi'nde Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Köy Kooperatifleri Genel Başkanı Yakup Yıldız ve Gazeteci Yusuf Yavuz’un katılımı ile başladı. Tohum takası konulu konferansta katılımcılar tohum takası ve yerel tohumların önemini anlatırken, konferansa ilginin de yoğun olduğu gözden kaçmadı. Şenliğe tam destek veren ve konferansa katılan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nalan hanıma ve üyelerine binlerce defa teşekkür ediyorum. Biz sadece tohum için değil, ülke için uğraşıyoruz. Bu mücadele, aynı zamanda bir kurtuluş savaşı gibi emperyalizme karşı bir duruştur. Bu hadiselere böyle bakıyorum ve diğer çalışmalara da aynı şekilde bakmıştım. Tema Vakfının ormanlarla ilgili yapmış olduğu mücadele de hep buydu. Belki bu mücadeleyi Hidroelektrik Santraller için, tohumlar için veriyoruz. Anadolu’nun her dağında bir mermer ocağı açılmaya başlandı. Gün gelecek bu ocaklar için de mücadele vermemiz gerekecek. Bu bir ülke duruşudur ve bu duruşu gösteren herkese saygılarımı sunuyorum. Bileceksiniz ki bir deli dana çıkarıldı ve arkasından kuş gribi çıkarıldı. Bana göre bunlar, Anadolu ırkının yok edilmesine yönelik bahanelerle yapılan çalışmalardır. Artık ne kadarını kurtardık bilemiyorum. Bu da yine aynı şekilde aslında tamamı ile küçük bir imalathane olan köylerimizdeki döngünün kırılma hareketiydi. Buna Türkiye’de duyarlı insanlar sahip çıktı. Bana göre bu döngü artık kırılıverir. İnşallah tüketiciler de şuurlandığı ve bu üretilen ürünlere sahip çıktığı sürece bana göre önümüz bu anlamda açık. Bu duyarlı bir avuç insanlara saygılarımı sunuyorum. Her zaman yanlarında olacağımız konusunda kendilerine bir arkadaş olarak söz veriyorum. İnanıyorum ki bu sahiplenme, ülkemizin tam bağımsızlığına, Atatürk ilke ve inkılâplarına sahip çıkmaya ve bir bütün olarak kardeşçe yaşamamıza sebep olacak. Biz dışa bağlı bir ülke olmaktan kendimizi kurtarıp, her konuda örnek bir ülke olacağız” dedi.

Yerel Tohum Takas Şenliği, Fethiye Belediye Kültür Merkezi'nde Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Köy Kooperatifleri Genel Başkanı Yakup Yıldız ve Gazeteci Yusuf Yavuz’un konuşmaları ile başladı. Civar köylerden de yoğun bir destek gelen festivalde el işi ürünler, canlı desti yapımı ve tahıl ürünleri dikkat çekti.  Festival komitesi tarafından, konuklara keşkek olarak bilinen Fethiye'nin yerel yiyeceği dağıtıldı. Belediye Kültür Merkezi önünde Yörük Türkmenler Derneği halk oyunları, Fethiye Kent Orkestrası ve Fethiyeli sanatçılar Adem Kazan ve Musa Altın'ın sahne aldığı festivalde konuşma yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Nalan Ünal, “Tohumculuk kanunu ile atadan kalma yerel tohumlarımızın satışı yasaklandı. Yerel tohumu satanlar hapis ve para cezası ile cezalandırılıyor. Üreticimizde yavaş yavaş F1HİBRİT dediğimiz halk arasında İsrail-Kısır tohum diye bilinen tohuma alıştırılıyor. Görüldü ki kısır tohum kullanıldıkça yerel tohumlar azalıyor, ekilmiyor, kaybolmaya yüz tutuyor. Bizler bunu sorguladık farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktık Fethiye bölgesinde ve diğer bölgelerde yerel tohum kullanılması için eğitici çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Çıktığımız bu yolda bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.