Tohum Takas Şenliği başlıyor

Fethiye’de çoğunluğu kadınlardan oluşan bir dernek tarafından yerel tohumların kaybının önlenmesi amacıyla tohum takas şenliği düzenlenecek.Fethiye’de Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından 27-28 Eylül tarihlerinde yapılacak...

Tohum Takas Şenliği başlıyor

Fethiye’de çoğunluğu kadınlardan oluşan bir dernek tarafından yerel tohumların kaybının önlenmesi amacıyla tohum takas şenliği düzenlenecek.

Fethiye’de Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından 27-28 Eylül tarihlerinde yapılacak tohum takas şenliğinin amacının yerel tohumların kaybolmaması ithal tohumların kullanılmasının azaltılması olduğu bildirildi.

27 Eylül Cuma akşamı Fethiye Belediye Kültür Merkezinde saat 19:30’da Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı , Prf.Dr. Tayfun Özkaya , Köy Kooperatifleri Genel Başkanı Yakup Yıldız ve gazeteci Yusuf Yavuz’un katılacağı yerel tohum takası konulu konferansın ardından 28 Eylül cumartesi günü saat 10:00’da Belediye Kültür Merkezi önünde Yörük Türkmenler Derneği halk oyunları , Fethiye Kent Orkestrası , halk oyunları grupları ve Fethiyeli sanatçılar Adem Kazan ve Musa Altın’ın katılacağı şenlik gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Dr. Nalan Ünal ve yönetim kurulu üyeleri Fethiyede Cadde ve sokaklarda tohum takası çalışmaları ile ilgili broşürler dağıttı.

Ünal, yaptığı açıklamada; "Bildiğiniz gibi 2006’da yasalaşan tohumculuk kanunu ile atadan kalma yerel tohumlarımızın satışı yasaklandı. Beş yıllık geçiş süresi sonucunda 2011’den itibaren yerel tohumu satan hapis ve para cezası ile cezalandırılıyor. Üreticimizde bu yıllar süresince yavaş yavaş F1HİBRİT dediğimiz halk arasında İsrail-Kısır tohum diye bilinen tohuma alıştırıldı. Görüldü ki kısır tohum kullanıldıkça yerel tohumlar azalıyor, ekilmiyor, kaybolmaya yüz tutuyor. Bizler bunu sorguladık farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktık Fethiye bölgesinde ve diğer bölgelerde yerel tohum kullanılması için eğitici çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Bu haber toplam 50 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.