Tıbbı Bitki  fide dağıtımı yapıldı

Muğla İli Ula İlçesi Yeşilova Mahallesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında fide dağıtımı gerçekleştirildi.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tıbbi...

Tıbbı Bitki  fide dağıtımı yapıldı

Muğla İli Ula İlçesi Yeşilova Mahallesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında fide dağıtımı gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi çalışmaları 2015 yılından beri Muğla’da yürütülüyor. 2015- 2017 yılları arasında devam edecek olan proje çalışmaları, 2015 yılında Muğla dahil 25 ilde,  2016 yılında ise 10 il daha katılarak 35 ilde yürütülüyor.

Dağıtım sırasında konuşan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, tütüne alternatif olarak yaygınlaştırmaya çalıştıkları tıbbi ve aromatik bitkilerin tütünün yarattığı hasarı onaracağını ifade etti. Ekici, insan sağlığına ve topluma daha yarar sağlayacak olan tıbbi ve aromatik bitkilerin Muğla’nın doğasına uyumlu olmasının ekolojik denge açısından da önemli olduğu vurguladı. Ekici, İl Müdürlüğünün bu konudaki çalışmalarının 2017 yılında da devam edeceğini ve çiftçinin de bu çalışmadan olan memnuniyetini dile getirdi. Pazar sorunu yaşanmadığını ifadelerine ekledi.

İl Müdürlüğü personeli Zir. Müh. Hakan Çağatay Başaran ise yaptığı bilgilendirme konuşmasında; “Türkiye tıbbi ve aromatik  bitki türü açısından zengin bir coğrafyaya sahiptir. Ülkemiz endemik bitki varlığı bakımından toplam 3 bin 500 endemik bitki türü mevcuttur. Türkiye genelindeki endemik türlerin ise yüzde 12’si Muğla’da yetişmektedir. Muğla’da Endemik tür olarak 417 tür bulunmaktadır. Muğla ili tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olup kekik tüm bölgemizde doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca  Defne, Adaçayı, Keçiboynuzu, Salep, Meşe Palamudu ve Sığla Ağacı tüm kıyı bölgelerimize yayılmış durumdadır.2014-2015 yılarında yaklaşık 800 ton Kekik, 500 ton adaçayı ve 1350 ton defne bitkisi ormandan izinli olarak toplanmıştır. Ayrıca en az yüzde 30 civarında da kaçak toplamalar olduğu da düşünülmektedir.” dedi.

Bu proje kapsamında 2016 yılında 36 bin adet Adaçayı  fidesi ,34 bin adet Kekik fidesi, 120 kg. Yumru salep, 200 kg. tohum Karabuğday,  bin 600 adet Defne fidanı ve 100 adet Sakız ağacı fidanı dağıtıldı.

Çiftçilerle tarlada dikim yapan İl Müdürü Nazif Ekici ardından Ula mahallerinde çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Programından ekonomik yatırım hibe desteği alarak hizmete geçen petek işletmesini ziyaret etti.  İl Müdürü Nazif Ekici işletme sahibi ve çalışanları ile sohbet ederek işletme ve üretim hakkında bilgi aldı.

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.