Tekin’den, Organ Bağışı çağrısı

3-9 Kasım tarihleri arasındaki Organ Bağış Haftası nedeniyle bütün ülke genelinde ve Muğla’da gerçekleştirilecek olan etkinliklerde, organ bağışının önemine vurgu yapılırken, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin de organ...

Tekin’den, Organ Bağışı çağrısı

3-9 Kasım tarihleri arasındaki Organ Bağış Haftası nedeniyle bütün ülke genelinde ve Muğla’da gerçekleştirilecek olan etkinliklerde, organ bağışının önemine vurgu yapılırken, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin de organ bağışı çağrısında bulundu.

Organ bağışının hayat kurtardığını vurgulayan Tekine; “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile, tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine,canlı veya ölüden alınan yeni,sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir. Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Organ nakli son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yoludur.Tıp bilimindeki gelişmeler her geçen gün hız kazanmakta, dünyada ve ülkemizde konusunda uzman hekimlerimizce başarılı nakiller yapılmakta ve hastalarımızın tekrar sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.”dedi.

“Organ bağışı en güzel mirastır”

Organ bağışının bir kişinin dünyada bırakabileceği en güzel miras olduğunun altını çizen Tekin, vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olmamıza ve yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısı artmakta ancak, organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni yapılan tüm çalışmalara rağmen hala organ bağışı konusunda toplumda, gerek tıbbi , gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. Ancak yüce kitabımız Kuran'ı Kerim'in Maide Suresi'nin 32. Ayeti'nde "Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır" buyrulmaktadır. Görüldüğü gibi dinimizce de organ bağışında bulunmak caiz görülmüştür.

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım vatandaşlarımızın konuya olan duyarlılıklarını arttırmak amacıyla " Organ Bağış Haftası" olarak kutlanmaktadır. İlimizde de sağlık kuruluşlarımız tarafından hafta kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın ;İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine , Özel Hastanelere, Toplum Sağlığı Merkezlerine , Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunmaları yeterlidir.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Yapacağınız Organ Bağışı bırakacağınız en güzel mirastır.”

Bu haber toplam 135 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.