Tekin’den Organ Bağış çağrısı

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, son dönemlerde organ bağışı bekleyen hasta sayısında artış olmasına karşın organ bağışında aynı artışın gerçekleşmediğini bildirerek, vatandaşlara organ bağışı yapmaları...

Tekin’den Organ Bağış çağrısı

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, son dönemlerde organ bağışı bekleyen hasta sayısında artış olmasına karşın organ bağışında aynı artışın gerçekleşmediğini bildirerek, vatandaşlara organ bağışı yapmaları doğrultusunda çağrı yaptı.

Organ bağışının önemine vurgu yapan ve bir kişinin yaptığı organ bağışı ile birkaç hastanın tekrar hayata tutunduğunu altını çizen Tekin; “Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi  ülkemizde de  her yıl bekleme listelerine eklenen hasta sayısı artış gösterirken, yapılan nakillerin sayısının aynı hızda artış göstermemesi nedeniyle, hastaların bir kısmı organ beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Bu eksikliği gidermek ve organ azlığına çözüm bulmak için en etkin yollardan biri beyin ölümü bildirimlerinin ve kadavra organ bağışı sayısının artırılmasıdır.

2014 yılı ilk altı aylık dönemde yoğun bakım ünitesi bulunan  hastanelerimizde 12 adet beyin ölümü tespiti yapılırken bunlardan 6 tanesinin  donör olması sağlanarak  bir çok  hastaya hayat vermişlerdir.

Bu artışın sağlanabilmesi, öncelikle vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda duyarlılığının artırılması ile mümkündür. Organ bağışı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi, hayatta iken organlarını bağışlayacaklarına ilişkin vasiyette bulunmaları ve çevrelerine de bu konuda aktarımlar yapmaları, farkındalığı artırmada büyük yararlar sağlayacaktır.”diye konuştu.

Muğla’da 958 kayıt yaptırıldı

Geçtiğimiz 2013 yılı içinde Muğla ve ilçelerinde sisteme 958 bağış kaydı yaptırıldığını bildiren Sağlık İl Müdürü Dr. Cihan Tekin; “Bakanlığımız tarafından 2013 yılı Nisan ayında “Türkiye Organ Ve Doku Bağış Sistemi (TODBS)” oluşturulmuştur.2013 yılı Mayıs ayından itibaren vatandaşlarımızın organ bağışları söz konusu sisteme kayıt edilmektedir.Söz konusu uygulama öncesi organ bağışında bulunanların da organ bağışlarını yenileyerek sisteme kayıtları gerekmektedir.Türkiye Organ Ve Doku Bağış Sistemi uygulaması başladığından itibaren ilimizde organ bağışında bulunup sisteme kaydı yapılan kişi sayısı 958 kişidir.”diye konuştu.

Kampanya başlatıldı

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak başlatılan Organ Bağış Kampanyasının aralıksız olarak devam ettiğini belirten Tekin, vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulunarak şunları ekledi:

“Müdürlüğümüz tarafından ilimizde öncelikle vatandaşlarımızda organ bağışı konusunda duyarlılık oluşturmak, konu ile ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapmak ve organ bağışı sayısını artırmak amacıyla Temmuz-Aralık 2014 tarihleri arasında sürecek “Organ Bağış Kampanyası” başlatılmıştır.

Söz konusu kampanya süresi sonrasında ilimiz genelinde bağışçı sayısının artırılması hedeflenmektedir.Kampanya tüm ilçelerimizde Müdürlüğümüz koordinasyonunda İlçe Sağlık Müdürlüklerimizin başkanlığında tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızın katılımı ile gerçekleşecektir.

Kampanya süresinde bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımız, başta Müdürlüğümüz  olmak üzere ilçe sağlık müdürlüklerimize, toplum sağlığı merkezlerimize, aile hekimlerimize  ve  özel ve resmi hastanelerimize ve bu birimlerin koordinasyonunda açılan stantlara müracaatta bulunabilirler.”

Bu haber toplam 118 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.