Tavlı; “Sedir Adası, Açık Hava Müzesi”

Muğla Valisi Orhan Tavlı’ nın, Gökova Körfezi’nde bulunan ve koruma altına alınan Sedir Adası ve Kedrai Antik Kenti’nde incelemeler yaptığı belirtildi. Muğla Valiliği’ nden gönderilen basın bildirisine göre, Vali Tavlı’...

Tavlı; “Sedir Adası, Açık Hava Müzesi”

Muğla Valisi Orhan Tavlı’ nın, Gökova Körfezi’nde bulunan ve koruma altına alınan Sedir Adası ve Kedrai Antik Kenti’nde incelemeler yaptığı belirtildi. Muğla Valiliği’ nden gönderilen basın bildirisine göre, Vali Tavlı’ nın incelemeler sonucunda, Sedir Adası'nın antik çağlardan bu yana önemli bir yer kabul edildiğini, günümüzde de adeta bir açık hava müzesi olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Sedir Adası’nda 2004 Yılı’ndan beri araştırmalar yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler, ada tarihi ve 2020 Yılı’nda ada ve anakarada yürütülen kazı çalışmaları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan çevre düzenleme çalışmaları hakkında Vali Orhan Tavlı’ ya bilgi verdiği açıklandı.

Vali Orhan Tavlı, yerli ve yabancı misafirler tarafından yoğun ilgi gören, koruma altında bulunan ve dünyada eşi olmayan altın rengindeki kumuyla ünlü Sedir Adası'ndaki Kleopatra Plajı incelemelerinde, Kedrai Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları hakkında da bilgiler aldığı belirtilen basın bildirisinde,

Kleopatra Plajında jeolojik oluşumlar sonrası meydana altın sarısı rengi kumun dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla "Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz" uyarı levhaları olduğu, ziyaretçilerin plaja havlu ve terlikle girmesine izin verilmediğinin anlatıldığının bilgisi paylaşıldı.

TARİHİ DOKU, EŞSİZ GÜZELLİK

Kedrai Antik Kentinin Muğla’da ziyaretçi sayısı en yüksek antik kentlerin başında geldiği ve antik kentte, Apollon Tapınağı, 2500 kişilik tiyatro ve nekropol, antik liman kalıntıları ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapılar, surlarla çevrili önemli kalıntılar bulunduğu anlatılan

Vali Orhan Tavlı’ nın, mavinin eşsiz tonlarındaki denizi, tarihi dokusu ve eşsiz doğal güzellikleriyle Sedir Adası'nın antik çağlardan bu yana önemli bir yer kabul edildiğini, günümüzde de adeta bir açık hava müzesi olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Vali Orhan Tavlı adada gerçekleştirilecek kazı ve yenileme çalışmalarına Muğla Valiliği olarak her türlü desteğin verileceğini dile getirdiği ve incelemeleri sırasında kendisine Eşi Ayşe Tavlı, Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Seyiahmet Arslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler’ in eşlik ettiğinin bilgisi paylaşıldı.

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.