TARSİM’den 3 milyon TL’lik hasar ödemesi

TARSİM uygulamaya konulduğu tarihten itibaren 8 yıl içinde ülke genelinde 1 milyar TL, Muğla’da ise 3 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.Devlet Destekli Tarım Sigortalarının tanıtımı amacıyla Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık...

TARSİM’den 3 milyon TL’lik hasar ödemesi

TARSİM uygulamaya konulduğu tarihten itibaren 8 yıl içinde ülke genelinde 1 milyar TL, Muğla’da ise 3 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.

Devlet Destekli Tarım Sigortalarının tanıtımı amacıyla Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, müdürlük çalışanları ve üreticiler katıldı.

Türkiye’de 2006 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen Tarım Sigortaları Havuzu ile bugüne kadar ürünü zarar gören üreticilere yaklaşık 1 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapıldığı açıklandı. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ilk Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kararnamesinin yayınlandığını belirterek, “2006 yılında poliçe sayısı 12 bin 330 iken, 2012 yılının sonunda bu rakam 744 bin 93 kişiye ulaşmıştır. Sigorta tarı için bir zorunluluktur. Tarım sektörü çok hassas bir denge üzerine inşa edilmiştir. Muğla’da 2013 yılında 6 bin 835 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiştir. Hasar dosya sayısına baktığımızda bu rakam Bin 106’dır. Yani düzenlenen sigorta poliçe sayısı yetersizdir” dedi.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin bir kısmının devlet tarafından karşılıksız hibe şeklinde destek olarak karşılandığını söyledi. Kadak, “2013 Ekim ayı sonu itibari 14 milyon 275 bin dekar alan ve 875 bin 454 sigortalı mevcut. Muğla’da 49 bin 906 dekar alan ve 6 bin 909 sigorta poliçesi var. Bunun yanında 4 bin 615 hayvan da sigortalı durumda. Hiçbir kar amacı bulunmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları sistemi çerçevesinde ülke genelinde sistemin başladığı 2006 yılından Ekim ayı sonuna kadar sigorta poliçe sayısı 3 milyon adedi geçti. 471 bin hasar dosyası için 1 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapıldı. Hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 120 milyon TL’ye yakın hasar ödemesi daha gerçekleştirilecek. TARSİM Antalya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Muğla’da 2013 yılında ağırlıklı olarak narenciye ve sera ürünlerinde dolu ve fırtına hasarları oldu. 2013 yılının ilk10 aylık döneminde 3 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde 700 bin TL’nin üzerinde bir ödeme yapılarak üreticilerin mağduriyetleri giderilecek” dedi.

Bu haber toplam 58 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.