Tarım’da Destekleme Başvurusu 2 Kasım’da bitiyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘’Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi’’ Tebliği 4 Eylül 2012 Salı...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘’Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi’’ Tebliği 4 Eylül 2012 Salı günü 28401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerken,
Söz konusu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan proje teklifleri, tebliğin yayımı tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor. Son Başvuru tarihinin ise 02.11.2012 Cuma günü mesai saati sonunda biteceği bildirildi.
Konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada destekleme programı kapsamında yer alan yatırımlar şu şekilde özetlendi:
a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,
b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,
c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar,
d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri,
e) Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
2- Bu Tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez.
3-Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.
4-Un, karma yem ve zeytinyağı konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmez. Çay konusunda sadece yaş çay üretiminin yapıldığı illerdeki başvurular kabul edilir.
5-Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir.
6-Daha önce bu program ile ilgili olarak 30/10/2009 tarihli ve 27391 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği (Tebliğ No: 2009/47) ve 11/3/2011 tarihli ve 27871 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2011/9) kapsamında hibe desteğinden yararlanmış olan tesisler için bu Tebliğ kapsamında hibe başvurusunda bulunulamaz.
7-Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amacıyla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir.
8-Yeni ve kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik başvurularda yatırım yerinin başvuru sahibi adına olması ya da Milli Emlak Müdürlüğü, belediye, il özel idaresi, organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi veya küçük ihtisas sanayi sitesinden başvuru sahibi adına tahsis/irtifak tesis edilmiş veya Milli Emlak Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresinden kiralanmış olması gerekmektedir. Kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik başvurularda ise yukarıda belirtilen kiralamalar dışındaki kiralamalar da kabul edilir.
Yatırım projelerinin 01.12.2013 tarihine kadar tamamlanması gerektiği belirtilen açıklamada, ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranları hakkında da şu bilgi verildi:
“Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 150.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 600.000 Türk Lirasını geçemez. Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir.Proje bütçesi Katma Değer Vergisi hariç olarak hazırlanır.”
Ayrıntılı bilginin www.tarimreformu.gov.tr/Duyurular bölümü, adresinden ve
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Proje Yürütme Biriminden edinilebileceği bildirildi.
Bu haber toplam 106 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.