TARİHİ ESER TAHRİP EDİLDİ

Yerkesik Beldesi Yenice Köyü yakınlarındaki özel bir mülkiyetin içinde bulunan 3.Derece Arkeolojik SİT kapsamı içindeki antik dönemlerde üzüm şırası yapımında kullanıldığı tahmin edilen tarihi eser kimliği belirsiz kişi...

TARİHİ ESER TAHRİP EDİLDİ

Yerkesik Beldesi Yenice Köyü yakınlarındaki özel bir mülkiyetin içinde bulunan 3.Derece Arkeolojik SİT kapsamı içindeki antik dönemlerde üzüm şırası yapımında kullanıldığı tahmin edilen tarihi eser kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edildi.

Binlerce yıl bozulmadan günümüze kadar gelen tarihi eser insan eliyle yok edildi. Yerkesik beldesine bağlı Yenici köyü arasında kalan Ambarlıkaya Mevkiinde özel bir şahısa ait mülkiyet içinde yer alan 3. Derece Arkeolojik SİT kapsamındaki kaya havuzlar kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edilerek ortadan kaldırıldı. Yaklaşık 2 dönümlük bir özel mülkiyet içinde kalan ve üstünde 2 adet havuz bulunan eserin antik dönemlerde üzüm şırası ya da şarap yapımında kullanıldığı tahmin ediliyor.

Yerkesik-Yenice yolu kenarında bulunan bu alan 3. Derece Arkeolojik SİT kapsamında yer alırken bu alanın çevresi ise 1. Derece Doğal SİT kapsamında bulunuyor. Büyük bir kaya kütlesine oyulan büyük havuz, daha alt seviyede bulunan daha küçük bir hazne ile havuzdan hazneye sıvı akışını sağlayan oluk tamamen tahrip edilerek SİT kapsamındaki bu eser kaya kütlesi haline getirilmiş.

Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu’ndan edinilen bilgilere göre bu eserin 3. Derece Arkeolojik SİT kapsamında olduğu ve kurulda tescilli olduğu, bu bölgenin çevresinin ise 1. Derece Doğal SİT kapsamında bulunduğu belirtildi. Yöre halkı bu gelişmeye tepki gösterirken, tarihi eserlerin korunması için daha dikkatli ve duyarlı davranılması gerektiğini söylediler. Kurul’un ve Müze Müdürlüğü’nün bölgede ve bu alanda bir inceleme yapacağı öğrenildi.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.