“TALAN SIRASI DALYAN'DA MI?”

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, DEKAMER’e tahsis edilen 22 dönümlük orman arazisi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “ Bu güzel projeyi destekliyoruz ama projenin yeri yanlış. Deniz kaplumbağalarını koruyoruz...

“TALAN SIRASI DALYAN'DA MI?”

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, DEKAMER’e tahsis edilen 22 dönümlük orman arazisi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “ Bu güzel projeyi destekliyoruz ama projenin yeri yanlış. Deniz kaplumbağalarını koruyoruz diye talan sırası Dalyan’a mı geldi” dedi.

Hüseyin Atılgan

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) için tahsis edilen orman arazisi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, proje desteklediklerini ancak projenin yerinin yanlış olduğunu söyledi.

“ Deniz kaplumbağalarını koruyoruz diye talan sırası Dalyan’a mı geldi? “ diyen Tirli; “Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Muğla ili ortaca ilçesi Dalyan beldesi İztuzu plajında nesli tehdit ve tehlike altında olan deniz kaplumbağalarına yönelik çalışmalar yapması için Deniz kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi DEKAMERE 22 dönümlük orman arazisi tahsis etmiştir.

Şimdilik 1000 metre kare inşaat izin verilmesi talebini onaylamış.

TEMA Muğla gönüllüleri olarak böyle bir projeye karşı degiliz ve de bu güzel projeyi destekliyoruz.

Ancak bu projenin yerinin yanlış olduğunu söylüyoruz.” Diye konuştu.

Tirli, projenin yerinin yanlış olduğunu ise şu gerekçelere dayandırdı:

- Bölge sit alanı olup, İztuzu kumsalını üreme alanı olarak kullanan caretta caretta' ların nesli yok olma tehlikesi altında olduğundan koruma altına alınmışlardır. Göl çevresi, kanallar ve ormanlar çeşitli hayvanların üreme ve barınma yeri olarak zengin bir ekosisteme sahiptir. Doğal alan, günlük ormanları, kumul ve göl kıyısında bulunan sazlık alanlar koruma altındadır.

-Göl göçmen kuşların uğrak yeridir.

-İztuzu' na imar projesi verilirse gerisi de gelecektir.

-Bölge aynı zamanda arkeolojik alandır. Bilindiği gibi Sarıgerme sahili de kaplumbağa üreme yeri idi. Üniversitemizin bir hocası, deniz kaplumbağalarını koruyarak otel olabilir diye rapor vermişti. Sonuç; Sarıgerme de sahilinde onlarca otel yapılmıştır. Deniz kaplumbağaları sayısı çok azalmış, ekosistem yok olmuştur.

-22 dönüm orman alanıdır. Her ne kadar ağaçlar korunacak deseler de ileride ağaçlarda kesilecektir.

- Bu projeyi Dalyan halkı istememektedir.

- Projenin hayata geçirilmesini biz de istemekteyiz ancak alternatif alan araştırması yapılmadan 22 dönüm tahsis yanlıştır.

-Bu proje uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

-Yılda sadece 5 kaplumbağa tedavi edilen bu alana 22 dönüm arazi fazla deği lmidir? 05.10.2013 Cumartesi günü Dalyanda yapılan toplantıda vatandaşlar bu alana gösteri merkezi ve staja gelecek öğrenciler için apart otel tipi lojman yapılacaktır denmektedirler.

-Çelik konstrüksiyon prefabrik kandırılması yapılmaktadır. Bilinmektedir ki çok katlı AVM lerde çelik konstrüksiyonla yapılmaktadır. Bunlar da prefabrik midir?

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.