Süne çalışmaları başladı

Muğla ve ilçelerinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, hububat zararlılardan en önemlisi olan sünede sürvey çalışmaları başladı.Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, ,başta buğday olmak üzere...

Süne çalışmaları başladı

Muğla ve ilçelerinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, hububat zararlılardan en önemlisi olan sünede sürvey çalışmaları başladı.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, ,başta buğday olmak üzere arpa, çavdar, yulaf ve bazı yabani buğdaygil türlerinde büyük zarar yapan ve Milas, Yatağan, Menteşe, Seydikemer olmak üzere 4 ilçede süneyle bulaşık yaklaşık 38 bin dekar alanı temsilen 13 bin dekarlık alanda süne sürveyleri yapılıyor.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ekrem Kaya ve Müdürlük teknik elemanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Nuran İişler Öztürk ve İlçe Müdürlükleri teknik ekiplerinin katılımıyla Yatağan ve Milas Ören Beldesinde kaba sürveyler yapıldı. Yapılan incelemelerde süne biyolojisi incelenerek, kışlaklardan inişlerin gerçekleştiği tespit edildi. Mevsimin kurak gitmesi nedeniyle böcek hareketliliğin hızlanması neticesinde kışlaktan ovaya süne inişinin geçen yıla oranla 10-15 gün erken olduğu gözlendi. İlimiz için kıymetlendirme sürveylerinin 21 nisan tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

Hububatın en önemli zararlılarından olan süne, özellikle buğdayın başak döneminde buğday danesindeki emgisi sırasında salgıladığı proteaz enzimiyle danedeki protein ve nişasta yapısını bozması sonucunda un kalitesini düşürüyor.

Süne zararlısı için ergin böcek ilaçlaması yasak

Doğada süne zararlısının popülasyonunu-yoğunluğunu büyük oranda kontrol altında tutan doğal düşmanları (Trissolcus spp. arıları) mevcut olduğundan, bu doğal düşmanların zarar görmemesi için ergin ilaçlaması önerilmiyor. Ancak böcek biyolojisinin yaşam döngüsünün, süne ekipleri tarafından yapılan sürveylerle izlenip değerlendirmesi yapılıp, bu sürveyler sonucunda ekonomik zarar eşiğinin üzerinde yoğunluğun tespit edildiği bölgelerde ve doğal düşmanların en az zarar göreceği zaman belirlenerek süne ekiplerinin önerisiyle ilaçlamalar yaptırılabiliyor.

İlimizde son 3 yıldır süne için herhangi bir kimyasal mücadele uygulamasına ihtiyaç duyulmamış olup, doğada süne yoğunluğunu dengede tutacak düzeyde doğal parazitlenme bulunmaktadır Başta süne yumurta parazitoitleri olan Trissolcus spp. olmak üzere birçok doğal düşman varlığı açısından, İlimizin korunmuş doğal yapısı yanında iklim ve bitki çeşitliliği önem taşıyor.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.