Sulak Alanlar risk altında

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, dünyadaki ve ülkemizdeki sulak alanların  bilinçsiz tarım sulama nedeniyle risk altında olduğu uyarısında bulunarak daha fazla geç kalınmadan bunun önüne geçilmesi gerektiğini...

Sulak Alanlar risk altında

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, dünyadaki ve ülkemizdeki sulak alanların  bilinçsiz tarım sulama nedeniyle risk altında olduğu uyarısında bulunarak daha fazla geç kalınmadan bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

TEMA Vakfı Muğla İl Temsilcisi Okyay Tirli, sulak alanlardaki su potansiyelinin yüzde 70’inin tarım sulamalarında bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını belirtirken, bunun sulak alanları risk altına soktuğunu söyledi.

Ramsar Sektereyası’nın verilerine dayanarak bir açıklama yapan Tirli, şunları söyledi: “Uluslararası Sulak Alanlar Konferansı Ramsar, Dünya Sulak Alanlar Günü’nün bu yılki temasını “Sulak Alanlar ve Tarım” olarak belirledi. Ramsar Sekretaryası’nın açıkladığı verilere göre dünyadaki tatlı suyun yüzde 70’i tarım amaçlı faaliyetler için kullanılıyor. Veriler, 2050 yılına kadar tarımın ihtiyacı olan su miktarının yüzde 19 oranında artacağını gösteriyor

 Artan nüfus sulak alanlar gibi tatlı su rezervlerinin çevresinde yoğunlaşıyor. Bu alanlarda gerçekleşen sürdürülebilir olmayan üretim faaliyetleri su varlığını tehdit ediyor. Dünyanın birçok yerindeki su varlıkları doğal ve sosyal yaşam için sürdürülebilir seviyenin altında seyrediyor. Sulak alanların varlıklarını devam ettirebilmesi için bu seviyenin belli bir miktarın altına inmemesi gerekiyor.

Ramsar Sekretaryası’nın açıkladığı verilere göre dünyadaki tatlı suyun yüzde 70’i tarım amaçlı sulama faaliyetleri için kullanılıyor. Sulama aşamasında ve sonrasında taşan suyun bir bölümü nehirlere ve su varlıklarına geri dönüyor, kalanı ise buharlaşıyor.

Sulama yapılan alanların yüzde 40’ında yer altı suları su kaynağı olarak kullanılıyor. Veriler, 2050 yılına kadar tarımın ihtiyacı olan su miktarının yüzde 19 oranında artacağını gösteriyor. Bunun büyük bölümü ise hali hazırda suyun az olduğu, sulu tarım alanlarında gerçekleşecek.”

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.