Sulak Alan Komisyonu toplandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yayımlanan 28962 Sayılı Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde, Aydın Valiliği’nde Aydın İli Mahalli Sulak Alan Komisyonu ilk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya...

Sulak Alan Komisyonu toplandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yayımlanan 28962 Sayılı Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde, Aydın Valiliği’nde Aydın İli Mahalli Sulak Alan Komisyonu ilk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla’dan da yetkililer katıldı.

Aydın Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör’ün başkanlığını yaptığı toplantıya, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Sulakalanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç, Aydın Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Muğla Şube Müdürlüğü, DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Didim ve Milas Kaymakamlık temsilcileri, Söke, Didim ve Milas Belediye temsilcileri, Aydın Ziraat Odası, Serçin Su Ürünleri Kooperatifi, Nazilli Avcılık ve Atıcılık Derneği, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Fakültesi temsilcileri ve Kuşadası EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü katıldı.

Aydın Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör’ün açılış konuşmasının ardından, Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, 4 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren 28962 Sayılı Sulak Alanların Korunması yönetmeliğinin değişen maddelerine vurgu yaparak, yeni düzenlemeyi anlattı. Aydın İl Şube Müdürü Nihat Andaç tarafından yapılan sunumda, öncelikle Sulak alan tanımı, önemi ve yönetmelik hakkında genel bilgiler verildi. Sunumda, Aydın İlinin önemli Sulak Alanlarından olan Bafa Gölü ve Büyük Menderes Deltası için hazırlanmış olan Etüt-Envanter Rapor çalışmaları hakkında izahat getirilmiş ve bu doğrultuda Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında yer alan kriterlere göre söz konusu alanlar hakkında değerlendirme yapıldı.

Toplantıda alınan kararlar uyarınca Aydın ve Muğla ili sınırları dahilinde yer alan Bafa Gölü ve Aydın İli sınırlarında yer alan Büyük Menderes Deltası’nın ulusal sulak alan statüsüne kavuşturulması adına teklifinin yapılması kararlaştırıldı. Konu hakkında açıklama yapan Aydın Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Nihat Andaç, Ankara’da toplanacak olan USAK ( Ulusal Sulak Alan Komisyonu) bünyesinde değerlendirilecek olan bu karar teklifi kabul gördüğü taktirde söz konusu alanların ulusal sulak alan olarak tescil edileceğini belirtti. Böylece bu alanların koruma anlayışının daha da güçlendirilerek sürdürülebilir bir kullanım anlayışı geliştirileceğini ifade etti. Yılda 2 kez toplanacak olan Mahalli Sulak Alan Komisyonunun bir sonraki toplantısında Aydın ili yerel ölçeğinde önem arz eden diğer sulak alanların da envanter çalışmalarına başlanacağını kaydeden Andaç, bu çerçevede çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin bulunacağı çalışma komisyonu kurulmasının kararının da bu ilk toplantıda alındığını belirterek alınan bu kararların Aydın ili için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yapılan bilgilendirme sunumu sonrasında komisyonca gerekli değerlendirmeler yapılarak aşağıdaki kararlar alındı: “ Aydın İli Söke-Didim ve Muğla İli Milas ilçelerinde bulunan Bafa Gölü Sulak Alanının RAMSAR kriterlerinin 8 (Sekiz) tanesini taşıdığından dolayı, Yönetmelik gereğince Ulusal Sulak Alan olarak önerilmesine, Aydın İli Söke-Didim ilçelerinde bulunan Büyük Menderes Deltası’nın RAMSAR kriterlerin 8 tanesini taşıdığından dolayı, Yönetmelik gereğince Ulusal Sulak Alan olarak önerilmesine, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinin 37. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince; Aydın İlindeki mevcut diğer Sulak Alanlar için Etüt Envanter formlarının hazırlanması amacıyla; Aydın Şube Müdürlüğünden 1 (Bir), DSİ den 1, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 1 , Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden 1 teknik personelin ayrıca Kuşadası EKODOSD Derneğinden 1 temsilcinin katılımıyla 5 kişiden oluşan bir çalışma grubunun oluşturulmasına, Oluşturulan bu çalışma grubunun raporu doğrultusunda Aydın ilindeki mevcut sulak alanların önem derecesinin bir sonraki toplantıda görüşülmesine, Aydın İlindeki Sulak Alanların Koruma ve Kullanım Esaslarının oluşturulan çalışma grubunun raporu doğrultusunda bir sonraki toplantıda görüşülmesine, Oy birliği ile karar verildi “

Bu haber toplam 94 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.