Su tartışması alevleniyor

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğünün suya yüzde 423 oranında zam yaptığı iddialarını cevaplandıran MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, yapılan zammın asgari ücret...

Su tartışması alevleniyor

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğünün suya yüzde 423 oranında zam yaptığı iddialarını cevaplandıran MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, yapılan zammın asgari ücret oranında yani yüzde 33 ve bunun zaruri bir zam olduğunu açıkladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın suya yapılan zamlar ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Ülgen, maliyet artışları, elektrik zammı, asgari ücretin artması gibi artışlardan sonra yapılan zammın yüzde 33, yani asgari ücret oranında olduğunu belirtirken, Behçet Saatcı’nın yaptığı açıklamalardaki gibi yüzde 423 oranında bir zammın doğru olmadığını açıkladı.

“Zam oranı yüzde 33”

Ülgen yaptığı açıklamada, “Fethiye Belediye Başkanımız Sayın Behçet Saatcı geçtiğimiz günlerde yaptığı Basın Açıklamasında su fiyatları ile ilgili bir takım açıklamalarda bulunmuştur. Sayın Başkanımız hala Fethiye Belediyesi ile MUSKİ fiyatlarını karşılaştırmaya, ‘Fethiye’de su fiyatları eskiden bu kadardı şimdi şu kadar’ gibi demeçler kullanarak halkımızı galeyana getirici, yanlış bilgilerle ve süslü laflarla, kamu kurumu olan kuruluşumuzu kamuoyunda hedef göstermektedir. Konunun detaylarına girmeden önce şunu belirtmeliyiz ki Sayın Saatcı’nın belirtmiş olduğu yüzde 423 oranında bir zam kesinlikle olmamıştır olamaz da. Asgari ücret değerinde yani yüzde 33 oranında bir zam vardır. Sayın Başkan sanki ilçe Belediyesi zamanındaki koşullar ile Büyükşehir zamanındaki koşullar aynıymış gibi karşılaştırma yapmaktadır. Hukuken eşitler arasında emsal-örneklem yapılır. Bu noktada Fethiye Belediye Başkanımız Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun getirdiklerini ve Kanunun; ruhunda ve açıklamasında ‘İmar ve altyapı bütünlüğü sağlanması’ denilmesine rağmen, MUSKİ’nin bu alt yapı bütünlüğünü sağlamak, anayasanın eşitlik ilkesine uymak hususlarındaki hassasiyeti de göz önüne alarak ve Kanunun getirdiklerini halkımıza doğru anlatarak söylemesi gerekiyordu” dedi.

“Türkiye’nin en borçlu 4. Belediyesiyiz”

MUSKİ olarak 1.7 milyar TL borç devraldıklarını hatırlatan Ülgen, bu borcu yapılandırmadan sonra 1.1 milyar TL’ye düşürdüklerini söyledi. Ülgen, “Fethiye Belediye Başkanı ve Genel Kurul üyemiz Sayın Behçet Saatcı’nın Fethiye Belediyesi’nden farklı olarak 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile köylere suyun yüzde 75 indirimli verilmesinden dolayı yüde 75 supvansenin halkın kullandığı tüm su fiyatlarını etkilediği, alınan 0,27 krş Çevre Temizlik Vergisi’nin yüzde 80’nin İlçe Belediyelerine ödendiğinin, MUSKİ’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına pay ödemesi nedeniyle, MUSKİ’nin yapılandırma sonucunda 1,1 milyar TL borcu vardır. Bu nedenle kurumumuz Türkiye’nin en borçlu 4. Belediyesi konumundadır” dediİ.

“Fethiye Belediyesinden 40 milyon TL borç devraldık”

Fethiye Belediyesinden devreden borç miktarının açıklayan Ülgen, “Fethiye Belediyesi’nin de MUSKİ’ye devrettiği borcun 40 Milyon TL olduğunu ve bu borcu da 2031 yılına kadar ödemek zorunda olduğumuzu, Fethiye’de susuz yerlerin olduğu 3 yer hariç hiçbir yerde kanal altyapısı ve arıtma tesisinin olmadığını ve yatırım ihtiyaçlarını da ifade etmesi gerekiyordu. Tüm bu giderlerin su tarifeleri belirlenirken, suyun maliyet fiyatlarını artırmakta olup su tarifesinin nasıl belirleneceği 2560 sayılı Kanunda net bir şekilde belirtilmiştir” dedi.

"1 milyon TL’lik vaktör bize verilmedi”

Behçet Saatcı’nın uzun yıllar yaptığı belediye başkanlığı ve genel kurul üyeliği nedeniyle su tarifelerinin nasıl yapıldığını, MUSKİ’nin işletme giderlerini, personel giderlerini, bu giderlerin neden ve nasıl arttığını da bildiğini açıklayan Ülgen, “Bunun yanında yıllar içinde artan enflasyon oranlarını, asgari ücret artışını, elektrik ücreti artışını vs. hepsini bilmektedir. Ancak bunları söylemek yerine halkın duymak istediği popülist laflarla kurulduğu günden itibaren halkın güvenini kazanmış bir kurum olan MUSKİ’yi hedef göstermektedir. Ama kendisinin Büyükşehir devir tasviye işlemlerinde yaptığı bazı şeylerden hiç bahsetmemektedir. Bizlerin Valiliğimize ve Fethiye Belediyemize defalarca müracaat ettiğimiz konular var. Mesela Fethiye Belediyesi zamanında kanal tıkanıklıklarını açan ve vaktör olarak adandırılan araç Devir Tasfiye Komisyonuna bildirmeyerek MUSKİ’ye verilmesi gerekirken araç Fethiye Belediyesi’nde kalmıştır. Bu aracın devredilmemesi nedeniyle kurumumuz 5 defa vaktör aracı kiralama yöntemine gitmiş ve bütçesinden 260 bin TL para çıkmıştır. Ayrıca FESKİ tarafından kullanıldığını halkımızın da çok iyi bildiği 2 adet pikap, su kanalizasyon idarenizce kullanılan depo, arıza ekiplerinin konuşlandığı bina ve atölyeler vb. araç ve binaların kurumumuza devir edilmemesinden dolayı araç alımı, bina kira giderleri gibi gider kalemlerimizin artmasına sebep olmuştur. Keşke sayın başkanımız bunları da neden devir tasfiye komisyonuna bildirmediğini belirtseydi. Bu para MUSKİ’den dolayısıyla halkın cebinden çıkan paradır ve her biri bir gider kalemidir.

Parkların sulaması, hayır çeşmeleri gibi yerlerde kullanılan suların ücretlendirilmemesi halinde kullanılan bu suların bedelini tüm halk ödemek zorunda kalacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanımız, “Kanuni zorunluluk olmasa ve imkanımız olsa da halkımıza suyu 50 kuruşa versek” diyerek bu su tarifelerindeki artışın yasal zorunluluktan ve bütçe imkanlarından dolayı olduğunu defalarca dile getirmiştir. Ayrıca tüm Muğla halkının aynı hizmeti aynı şartlarda alması, Anayasal bir zorunluluktur. Kademeli satış tarifesi de bu nedenle kaldırılmıştır. Bununla ilgili bir çok mahkeme kararı da mevcuttur. Ayrıca açıklamalarda belirtilen yeşil alanların kör tapa yapıldığı ile ilgili bir açıklaması bulunmakta. Bu yerlerle ilgili hiçbir şekilde kör tapa yapılmamıştır. Aksine akşamları sulama suyunun açık bırakılmasından dolayı yolların su içerisinde kaldığını göreceksiniz. Sonuç olarak MUSKİ olarak biz Kanunların ve Genel Kurulun bize verdiği yetkiler çerçevesinde o ilçe bu ilçe değil, tüm Muğla halkına eşit hizmet vermek için çalışıyoruz. Takdirini de halkımıza bırakıyoruz” dedi.

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.