Stratonikeia’da Taş Hasnatesi kuruldu

Yatağan İlçesindeki Stratonikeia Antik kentte kazı çalışmaları  çok yönlü sürüyor.  Antik kentte  çıkarılan  tarihi kırık mermerler  kurulan Taş Hastanesinde uzman kişilerce  titiz bir çalışma...

Stratonikeia’da Taş Hasnatesi kuruldu

Yatağan İlçesindeki Stratonikeia Antik kentte kazı çalışmaları  çok yönlü sürüyor.  Antik kentte  çıkarılan  tarihi kırık mermerler  kurulan Taş Hastanesinde uzman kişilerce  titiz bir çalışma ile birleştirilerek   eski haline getiriliyor.

Stratonikeia Antik kentte  Helenistlik çağından Osmanlı dönemine kadar gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izini taşıyan  eserler bulunduğunu belirten  Kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat  Fakültesi  Öğretim Görevlisi  Prof. Dr. Bilal Söğüt, yapılan kazı çalışmaları hakkında  bilgi verdi.

Stratonikeia Antik kentte her döneme ait eserlerin gün yüzüne çıkarmak için çok yönlü çalışma yapıldığını belirten Prof. Dr.  Bilal Söğüt; “Stratonikeia Antik kentte  kazı çalışmaları yaklaşık  90 kişilik personel ile devam ediyor.   Yapılan çalışmalarda  Pamukkale Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda Üniversiteden öğrenci ve Akademisyenler  görev alıyor.  Bu yılki çalışmalar daha çok  Ana Cadde üzerinde  yapılıyor.  Sezon sonunda Muğla müzesine yaklaşık 400 eser teslim ediliyor.  Stratonikeia’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgiside her geçen gün artıyor” dedi.

Taş Hastanesinden titiz çalışma

Stratonikeia  Antik kentte  yapılan kazı çalışmalarında  çıkarılan  tarihi taşlardan  kırılmış ve ya parçalara ayrılmış olanlar,  kurulan Taş Hastanesinde  ön çalışma sonrasında titiz bir   çalışma ile  tekrar eski haline getiriliyor. Kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat  Fakültesi  Öğretim Görevlisi  Prof. Dr. Bilal Söğüt; “Dünyanın en büyük  mermer kenti olan Stratonikeia Antik kenti n  bir özelliği de burada  Gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izlerinin  Osmanlı Mimarisi birleşmesidir.  Ayrıca burada  tarihi dokunun yanı sıra doğal güzellik te mevcuttur.   Çıkarılan tüm tarihi eserler numaralanıp kayıt altına alınmakta  kırılmış ve parçalanmış eserlerde  titiz bir   çalışma ile  tekrar eski haline getirilmektedir” şeklinde konuştu. 

Bu haber toplam 111 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.