Stratonikeia’da çalışmalar sürüyor

Yatağan Eskihisar Köyü’nde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde tüm hızıyla devam eden yaz sezonu kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt; “Agustus Tapınağı üzerinde...

Stratonikeia’da çalışmalar sürüyor

Yatağan Eskihisar Köyü’nde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde tüm hızıyla devam eden yaz sezonu kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt; “Agustus Tapınağı üzerinde yoğunlaştırılan kazı çalışmaları çok yönlü olarak devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin en önemli tarihi miraslarından olan Stratonikeia Antik Kenti’nde tüm hızıyla devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt geride kalan süreçte yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Restorasyon işlemlerine büyük önem verildiğini belirten Prof. Dr. Söğüt; “yaklaşık 100 kişilik ekibimizle yaz sezonu boyunca yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında yaklaşık 2000 yıllık olduğu tahmin edilen Agustus Tapınağı’nın gün yüzüne çıkarılmasında büyük aşama kaydedildi ve çalışmalar çok yönlü olarak devam ettiriliyor. Roma Hamamı üzerindeki çalışmalar da hızla devam ettiği gibi, ikinci bir tapınak üzerindeki çalışmalar da başlatıldı. Bunun yanı sıra cadde çizimleri ve Kuzey Cadde’deki mozaik çalışmalarının dikkatli bir şekilde yürütüldüğünü söyleyebilirim. Yapılan çalışmalara değirmen, çeşmeler ve yol döşemelerini örnek verebiliriz” şeklinde konuştu ve Stratonikeia’nın yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çektiğine vurgu yaptı.

Kasım’a kadar sürecek

Çalışmaların Ekim ve Kasım aylarına kadar aynı tempoda devam edeceğini dile getiren Söğüt; “Bilindiği üzere Stratonikeia Antik Kenti üzerinde yürüttüğümüz çalışmalar yılın 12 ayına yayılıyor.Özellikle yaz sezonunda yürütülen çalışmaları Ekim ve Kasım aylarına kadar aynı tempoda devam ettirmek istiyoruz. Amacımız Helenistlik çağdan, Osmanlı dönemine kadar gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izini taşıyan Stratonikeia Antik Kenti’ni tarih meraklılarının görmeden geçemeyeceği bir yer haline getirmek. Stratonikeia bu potansiyele sahip ve dünyada eşi benzeri bulunmayan bir antik kent” dedi ve Stratonikeia’nın kuzeyine alınması planlanan Yatağan-Milas yolu hakkında da bilgi verdi.

Yatağan-Milas Karayolu üzerinde başlatılan duble yol çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Bilal Söğüt; “Bilindiği üzere, Muğla Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan yolun 2 kilometrelik bölümünün genişletilmesi için onay çıkmamıştı. Bunun üzerine yolun bu bölümünün Stratonikeia Antik Kenti’nin kuzeyine alınması için çalışmalar başlatıldı.Yol üzerinde yürütülen çalışmalar kapsamında büyük ilerleme kaydedildi. Şimdi ise zemin üzerinde incelemelerde bulunulduğunu ve kısa süre içinde çalışmaların yeniden başlayacağını öğrendik” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 63 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.