SORUMLU BALIKÇILIK PROJESİ TAMAMLANDI

Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen Datça-Bozburun Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi tamamlandı.Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) son iki yıl içerisinde Datça-Bozburun Yarımadası’nda...

SORUMLU BALIKÇILIK PROJESİ TAMAMLANDI

Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen Datça-Bozburun Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi tamamlandı.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) son iki yıl içerisinde Datça-Bozburun Yarımadası’nda “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş” projesini yürüttü. Proje çalışmaları 2014 yılının ilk çeyreğinde tamamlanıyor. Projeler GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS , Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve MedPAN kurumundan alınan maddi destekler, gönüllü katılımcıların aynı destekleri ile tamamlandı.

SAD Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gülfem Uysal proje hakkında verdiği bilgide, “Projemizdeki ana amaç “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalar”ını tanıtmaktı. İfade edilen en önemli konu avlayan, satan, tüketen, denetimle sorumlu herkesin birlikte hareket etmesinin önemidir. Proje web sitesi www.1balikcokbalik.org hem popüler, hem de bilimsel bilgiler içermektedir.

Projede ele alınan bir alt başlık “Yasadışı ve aşırı” balıkçılıktı. Bu noktada en mağdur kesim kıyı balıkçıları ve bilinçli amatör balıkçılar oldu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde amatör balıkçı sayısı hızla artmaktadır. Sorumlu Amatör Balıkçılığa Geçiş Kaş-Kekova Pilot Projesi Çalıştayında Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sınırlı sayıda amatör balıkçı deniz korumada taşın altına elini soktu. Çalıştay sonunda deniz ve iç su severlerin doğa korumaya ciddi yaklaşımını ifade eden ortak tavsiye kararlarından bazıları şöyle: Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Sorumlu Balıkçılığa Geçiş Projesi’nde kıyı balıkçıları, restoranlar, ilgili bakanlık ve belediye yetkilileri, Sahil Güvenlik Bot komutanları, Esnaf ve Sanatkar Odaları temsilcileri, yerel STK’lar ile yapılan temaslarda karada denetimi güçlendirme, bilinçli su ürünleri ticareti, restorancılık konusunda ortak irade ifade edildi. Datça ve Bozburun’da birçok restorantın zıpkınla vurulmuş balık satın almayarak ve satmayarak yasadışı balıkçılıkla yerel mücadeleye katkı koydukları 2013 yılındaki gözlem ve temaslarda tespit edildi.

Datça-Bozburun Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına geçiş projemiz çalışmalara katkı koyan balıkçı kooperatifleri ve restoranları ödüllendiren belgelerin sunulması, bilgilendirici levha ve eğitim köşeleri uygulamaları ile tamamlanacaktır” dedi.

Bu haber toplam 95 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.