SOMA İŞÇİLERİNE YATAĞAN MADEN İŞÇİLERİNDEN DESTEK

MUSTAFA AKTAŞManisa Soma’da 8 yıldır tazminatlarını alamadığı için Hükümet Konağı önünde basın açıklaması düzenleyen mağdur Uyar Madencilik işçilerine destek vermek için Yatağan Maden İşçileri Soma’ya gitti.Türkiye...

SOMA İŞÇİLERİNE YATAĞAN MADEN İŞÇİLERİNDEN DESTEK

MUSTAFA AKTAŞ

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatlarını alamadığı için Hükümet Konağı önünde basın açıklaması düzenleyen mağdur Uyar Madencilik işçilerine destek vermek için Yatağan Maden İşçileri Soma’ya gitti.

Türkiye Maden İşçileri Genel Merkezi’nin düzenlediği Soma Hükümet Konağı önünde gerçekleşen Yatağan Maden İş Sendikasının da hazır bulunduğu basın açıklamasında Genel Merkez Yönetiminden Genel Başkan Yardımcısı Şeref Seyrek, Toplu Sözleşme Mevzuat Sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz, Genel Mali Sekreteri Zekeriya Aydın da hazır bulundu.

Yatağan Maden İşçileri Sendikası Osman İlhan’ın da yer aldığı basın açıklamasında söz alan Maden İş Sendikası Genel Merkezinden Tamer Küçükgencer şunları söyledi:

“Madenlerde çalışırken hayatını kaybetmiş maden emekçisi şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi saygıyla, minnetle anıyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Konuşmama Uyar Madencilik ile başlamak istiyorum. 2013’ten bu yana, işyerinin kapanması sonrasında, ödenmeyen kıdem tazminatı sorunu Uyar Madencilik çalışanı maden emekçilerini mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi için Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak elimizden geleni yaptık. Bugüne kadar da hep olumlu dönüşler aldık. Biz yasanın çıkmasını beklerken son görüşmede ise önümüze Kıdem Tazminatı Fonu getirildi. Biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak kıdem tazminatı fonuna kesinlikle karşıyız. Soma’da 2014’te yaşanan faciadan sonra Soma kendi içinde sorunlar yumağı haline geldi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak, Soma Kömürleri mağdurlarının kıdem tazminatı sorunu TBMM’de nasıl çözüldüyse Soma’da Kurulu Uyar Madencilik mağdurlarının sorunu da aynı şekilde çözülsün dedik.”

HİÇ KİMSE MADEN EMEKÇİLERİNİN HAKLARI ÜZERİNDEN OYUN YAPAMAZ!

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Soma’da bu yaraların, acıların azalması için, Uyar Madencilik mağdurlarının kıdem tazminatı sorunu bir an evvel çözülmelidir. Sendikamız nezdinde yapılan onlarca görüşme neticesinde; Mağdur işçilerimizin de bulunduğu görüşmelerde sendikamıza sözler verildi.Bu sorun ilk torba yasaya girecek ve sorun çözülecek dendi. Bu doğrultuda bizler de mağdur işçi arkadaşlarımıza ve Soma kamuoyuna müjde verdik. Ancak, görüştüğümüz ve sonuca vardığımız grup başkanvekillerinin,  yapılan değişiklik sonrası yine bahaneler üretilmeye başlanması, Uyar mağdurlarını, bizleri ve Soma kamuoyunu hayal kırıklığına uğratmıştır. TBMM’den Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak isteğimiz açık ve nettir. Bizlere verdiğiniz sözü tutun! Hiç kimse maden emekçilerinin hakları üzerinden oyun yapamaz!”

EMEKÇİLERİNE VERİLEN HAKLARI KAZADAN ÖNCE DE İSTİYORDUK

Açıklamada, “Uyar Madencilik mağduru maden emekçilerinin sorunu çözülünceye kadar Türkiye Maden İşçileri Sendikası mücadeleye devam edecektir. İlçemiz Soma 1980’li yıllardan bu yana termik santralların üretime başlaması ile yoğun göç almıştır. Her gün ülkemizin dört bir tarafından insanlar madenlerde çalışmak için Soma’ya gelmiş ve yerleşmişlerdir. 13 Mayıs 2014’e kadar 15 bine ulaşan maden emekçilerinin sorunlarını sendika olarak her platformda anlatmamıza rağmen kimse ilgi göstermemiştir. TKİ’nin en büyük kömür üreticisi olan Soma’nın varlığı ne yazık ki kazadan sonra dikkate alınmıştır. Faciadan sonra maden emekçilerine verilen hakları kazadan önce de istiyorduk. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili uyarılarda bulunuyorduk. Dikkate alınmak için böyle bir katliamın olması mı gerekiyordu? Acımız hiç dinmedi ve dinmeyecek. Soma’yı konuşuyoruz ama Soma’nın sahipsizliği devam ediyor. Manisa’nın uzağında, İzmir’in uzağında, Balıkesir’in uzağında olan ilçemiz her şeye rağmen, ülkemiz için kömür ve elektrik üretimi yapmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

BİRLİKTE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ.

Açıklamada son olarak, “Biz kamu çalışanları, fedakârlık yaparken, zor şartlarda çalışırken, önümüze Kamu İşveren Sendikası çıkıyor ve çerçeve anlaşması bu diyor. Maden-İş Sendikası olarak diyoruz ki: Toplu iş sözleşmelerimiz iyi değil, bütün yetkililer, bakanlıklar bu sorunun çözümüne destek verin. Maden işçisi; Hem işçi sağlığı ve iş güvenliğine uygun çalışmak, Hem de çalışırken haklarını tam almak istiyor. Kamu İşveren Sendikası, madencinin sesini duyun. Kamuda yapmış olduğunuz toplu iş sözleşmeleri elinizde. Maden işçisi, diğerlerinden fazlasını değil, hakkımız olanı verin diyor. Bugün burada her işyerinden maden emekçileri bulunuyor. Birbirimizin sorunlarının çözümünde yer almadığımız sürece, sorunları çözemeyiz. Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi olarak, birlikte olmaya, birlikte düşünmeye, birlikte mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.